IZJAVA U USKOKU

Grmoja: Sumnjam da je Ostojić pratio Petrova

05.01.2016 u 17:29

Bionic
Reading

Voditeljica saborske Službe za medije Marina Buntić Juričić potvrdila je za N1 da je u saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla predstavka koju je Nikola Grmoja iz Mosta spomenuo u emisiji Pressing N1 televizije. O tome što piše u predstavci Grmoja se oglasio poslijepodne nakon razgovora u USKOK-u

Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pristigla je predstavka o navodnom praćenju čelnika Mosta Bože Petrova, i to nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora, potvrdila je u utorak Hini voditeljica saborske službe za odnose s javnošću Marina Buntić Juričić.

O detaljima predstavke i imenu osobe koja ju je podnijela Buntić Juričić nije mogla govoriti, budući da Odbor još nije konstituiran pa nema ni osobe koja bi bila ovlaštena iznijeti takve informacije.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja je u ponedjeljak, gostujući na televiziji N1, ustvrdio kako Most ima indicije da je PNUSKOK cijelo vrijeme poslijeizbornih pregovora pratio Petrova u akciji koja nigdje nije bila zavedena. Na stranicama USKOK-a pak pojavila se informacija da se provjeravaju Grmojine javno izrečene tvrdnje. On je nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta ponovio sve što je rekao, a nakon toga se zaputio u USKOK dati iskaz o svojim saznanjima. Što piše u predstavci poslanoj saborskom odboru Grmoja je otkrio nakon razgovora u USKOK-u.

'Prije desetak dana sam dobio informaciju da je saborskom odboru prijavljen podnesak pod nazivom 'Politička hobotnica Bože Petrova' gdje se u biti kaže da je ministar Ranko Ostojić preko Bertine pratio gospodina Petrova, odnosno njegove kontakte koje je ostvario putem mobitela. Na taj način je valjda htio vidjeti kakvu će odluku donijeti Petrov. Postojale su i neke sumnjive situacije gdje su neke informacije procurile u javnost i ja sam rekao da imam indicije i da sumnjam da se to događalo. Neka sada institucije odrade svoj posao i neka se utvrdi je li to istina. Ja sam dobio informaciju da je anonimna osoba podnijela podnesak. Dobio sam potvrdu da je to tako. Rekao sam da sumnjam u to da je Ranko Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. Nisam rekao da je to sigurno tako niti da imam dokaze. Ja želim da taj aparat služi borbi protiv korupcije, a ne da služi za političke obračune. Volio bih da se to nije dogodilo. Te indicije nisu utjecale na odluku da ne idemo s SDP-om. Čitao sam u novinama da su i HDZ i SDP pratili Petrova, ja to ne znam, ali to nema nikakve veze s našom odlukom. Ne mogu reći tko mi je rekao te informacije, to sam rekao USKOK-u i taj čovjek je rekao da će doći dati izjavu. Ja vjerujem toj osobi i sad je potvrđeno da je to prijavljeno. Nije riječ o nekom službeniku niti stranačkoj osobi nego je ta osoba dobila informaciju iz obavještajne zajednice. I ne, to nije Milijan Brkić. Nisu to moje optužbe, stigao je podnesak na saborski odbor', kazao je, kako prenosi N1, Grmoja.

Da je Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pristigla predstavka vezana uz praćenje Petrova potvrđuje i predsjednik tog odbora u prošlom sazivu Miroslav Tuđman

Upozorava, međutim, da su ovlasti Odbora u nadzoru nad radom policije vrlo ogranićene zbog nedorečenog zakona.

'Kad se konstituira, Odbor će razmotriti predstavku i odlučiti hoće li ići u parlamentarni nadzor ili možda tražiti očitovanje od tijela kojega se proziva za kršenje zakona. Zbog nedorečenosti u zakonu, ne može, međutim, ući u arhive policijskih tijela niti ima ingerenciju vidjeti operativna izvješća, nego se mora zadovoljiti izvješćem onoga koga policija odredi da odgovara na pitanja Odbora. Operativni nadzor tako je unaprijed osuđen na propast', tumači Tuđman.

Podsjetio je kako je kroz prošli saziv neprestano upozoravao na potrebe jačanja parlamentarnog nadzora nad policijom, kako bi se onemogućile zlouporabe, ali kako nije naišao na razumijevanje vladajućih.

Tuđman napominje i kako je na čelu odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uvijek predstavnik oporbe te kako predsjednik odbora, iako ne može utjecati na odluke tijela, može diktirati tempo njegova rada i tako temu koja može biti neugodna za njegove stranačke kolege pdugovlačiti i odgađati dok ne padne u zaborav.

O Grmojinim navodima očitovat će se i tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, na konferenciji za novinare najavaljenoj za srijedu.