tvrdi mvp

Grlić Radman: Očit je doprinos Inicijative triju mora EU i njenim vrijednostima

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 16:47
  • Objavljeno 19.10.2020 u 16:47
Goran Grlić Radman

Goran Grlić Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Očit je doprinos Inicijative triju mora Europskoj uniji i njezinim vrijednostima - koheziji, konsolidaciji i blagostanju, rekao je u ponedjeljak na virtualnom samitu te inicijative šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Samit Inicijative triju mora održao se online, a domaćin je bila Estonija. Grlić Radman je naglasio kako je "očit doprinos Inicijative triju mora Europskoj uniji i njezinim vrijednostima - koheziji, konsolidaciji i blagostanju".

Taj zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut je na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

"Međuvladina suradnja na području Inicijative predstavlja prirodni tijek napretka ove neformalne platforme za suradnju država članica EU te nam omogućuje implementaciju praktičnih rješenja u cilju snažnijeg gospodarskog rasta", istaknuo je Grlić Radman.

Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. 

Podupiru je SAD, Njemačka i Europska komisija čiji su se predstavnici također obratili na virtualnom skupu. 

Hrvatski ministar podsjetio je kako se u ovom trenutku završava jedan od glavnih energetskih projekata, LNG terminal na otoku Krku, a kojim "Hrvatska pridonosi energetskoj diversifikaciji u Europskoj uniji".

Ranije je govorio premijer Andrej Plenković koji je rekao da hrvatska vlada "ostaje predana strateškim ciljevima" inicijative. 

Podsjetio je da je vlada odredila MVEP-u da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura.

Na sastancima na vrhu Inicijative triju mora obično sudjeluju predsjednici država, ali hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da je ta inicijativa "za Hrvatsku nepotrebna, a potencijalno i štetna" pa ju je predstavljao premijer. 

"Protiv toga sam da Hrvatska da i lipe za tu inicijativu ako ne vidimo jasno kako, što i kada", rekao je Milanović u ponedjeljak novinarima. 

Sljedeći samit Inicijative triju mora održat će se na ljeto 2021. godine u Sofiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!