virtualni samit

Plenković: Vlada ostaje predana ciljevima Inicijative triju mora

19.10.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatska vlada ostaje predana Inicijativi triju mora, rekao je u ponedjeljak na njezinu virtualnom samitu premijer Andrej Plenković i nada se da će suradnja zemalja sudionica osloboditi "ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet"

"Moja vlada ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora", rekao je Plenković na sastanku na vrhu kojem je formalni domaćin Estonija.

Podsjetio je da je vlada odredila MVEP-u da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura.

"Nadamo se da će naša suradnja osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet", poručio je premijer zemlje suosnivačice Inicijative triju mora.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

SAD i Njemačka podržavaju Inicijativu triju mora.

"Nastavak angažmana SAD-a u Inicijativi triju mora bit će profitabilan za sve sudionike", istaknuo je Plenković i također se nada snažnijoj ulozi Europske komisije i Njemačke u ovoj inicijativi u budućnosti.