NEMIRNI JUG

Grčka paralizirana novim štrajkom

05.03.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Opći štrajk protiv najnovijih mjera štednje paralizirao je Grčku u petak, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina stanovnika protivi paketu mjera koji je vlada prihvatila u borbi protiv dužničke krize, javljaju agencije

Radnici u bolnicama, vladinim uredima, bankama, lokalnoj upravi i transportnim službama obustavili su rad na tri sata na poziv dva najveća grčka sindikata, dok će škole biti zatvorene cijeli dan, prenosi agencija dpa. Sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i njegov sestrinski sindikat djelatnika u javnom sektoru ADEDY pozvali su radnike na štrajk te na okupljanje ispred zgrade parlamenta. GSEE i ADEDY zajedno predstavljaju polovicu od oko pet milijuna grčkih radnika.

U bolnicama će raditi samo hitne službe, a štrajku koji traje od 9 do 12 sati pridružili su se i novinari. Kontrolori leta pridružit će se štrajku na četiri sata s početkom u podne, a zrakoplovne tvrtke Olympic Air i Aegean objavile su da će morati otkazati najmanje 20 letova te odgoditi još 74 leta.

Grčka javnost sve je nezadovoljnija paketom mjera štednje koji je grčka vlada donijela u srijedu da bi smanjila golemi dug zemlje koji je zaprijetio i stabilnosti eura.

Pozivajući se na ispitivanja javnog mnijenja tvrtke Public Issue, agencija Reuters objavila je da čak 75 posto ispitanih ne odobrava mjere koje uključuju povećanje stope poreza na dodanu vrijednost za dva postotna boda, na 21 posto, smanjenje bonusa na plaće u javnom sektoru za 30 posto, povećanje poreza na gorivo te zamrzavanje državnih mirovina.

S druge strane, polovica ispitanih podupire smanjenje plaća zaposlenima u javnom sektoru, 65 posto podupire povećanje trošarina na alkohol i cigarete, a 82 posto podupire nove namete na luksuzne proizvode.

Nove mjere trebale bi osigurati uštede od 4,8 milijardi eura.

Dosad je protivljenje oštrim vladinim mjerama bilo relativno blago s obzirom na grčku tradiciju nasilnih prosvjeda, poput nereda u prosincu 2008. izazvanih policijskim ubojstvom jednog tinejdžera.