ključni sastanak

Oporba se udružila: 10 stranaka ide na izbore u koaliciji za bolju Hrvatsku

05.03.2024 u 18:22

Bionic
Reading

Deset političkih stranka ljevice i centra postignulo je dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore o čemu je, nakon sastanka održanog u središnjici SDP-a u utorak navečer, izvijestio čelnik te stranke Peđa Grbin rekavši da je riječ o koaliciji Za bolju Hrvatsku

"Ovdje je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno", rekao je Grbin nakon sastanka u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

  • +5
oporbena koalicija za bolju hrvatsku Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska zaslužuje promjene, dosta je onih koji su nas krali, dosta je lopovluka, korupcije, dosta je HDZ-a, poručio je.

Uz Grbina su bili predstavnici stranaka - Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).

Čelnik SDP-a najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. "Modalitet nastupa koji se tiče se i izbornih jedinica i suradnje s Možemo!, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji, bit će predmet razgovora u danima koji slijede", rekao je.

"To što smo danas dogovorili je načelni stav i vrlo jasan, ono što je naša dužnost i naša obaveza, a to je da zajedno idemo mijenjati Hrvatsku", istaknuo je te na pitanje koje je ime koalicije odgovorio: "Ovo je koalicija za bolju Hrvatsku".

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić / Pixsell

Novinare je zanimalo kako će u koaliciji biti pomireni animoziteti koji postoje, primjerice između Orešković i Puljka, a Grbin je odgovorio protupitanjem "bi li stajali ovdje zajedno da postoje animoziteti kao što ste ih vi opisali", dok su Orešković i Puljak istaknuli da imaju zajednički cilj – smjenu HDZ-a.

Na današnjem se sastanku razgovaralo i o prosvjednim aktivnostima koje bi se trebale održati 23. ožujka u pet gradova, a tom je dijelu razgovora na Iblerovom trgu sudjelovala i Sandra Benčić iz Možemo!.

  • +30
Oporba na Iblerovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Grbin je naglasio da ti prosvjedi imaju "ogromnog smisla" te kazao je i da ih novinari mogu zvati i "predizbornim skupovima". "Mi moramo nastaviti s našim zajedničkim aktivnostima, svih onih stranaka koje su danas svjesne da treba mijenjati Hrvatsku, a sutra žele zajedno sudjelovati u formiranju jedne vlade koja će Hrvatsku okrenuti u pravom smjeru, a to naravno onda uključuje i naše kolege iz Možemo!", rekao je.

  • +22
Prosvjed 'Dosta je!' na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

Idemo zajedno mijenjati Hrvatsku, idemo zajedno formirati vladu koja će Hrvatsku odvesti u pravi smjer, poručio je.

Slijede razgovori o točkastoj koaliciji s Možemo! u četiri izborne jedinice, a Grbin je naglasio da, dok oni ne završe, nitko neće davati komentare o pojedinim izbornim jedinicama, ni o tome tko će biti na kojem mjestu na listi, "niti da li će u konačnici biti baš te četiri izborne jedinice, možda neke druge". "To je stvar razgovora i oni dok traju neće se komentirati javno. Kada završe točno ćemo vam reći i to će biti vrlo skoro", dodao je.

Na pitanje može li doći i do proširenja koalicije, s primjerice Nezavisnom platformom Sjever ili Socijaldemokratima, odgovorio je da je "u ovom trenutku" dogovorena ova koalicija, a za svaku sljedeću fazu "prvo će se to međusobno dogovoriti, a onda reći javno".

Simboli zajedništva

Uz Grbina su stajali Dalija Orešković i Ivica Puljak, simbolizirajući zajedništvo oporbe nakon nedavnih međusobnih nesuglasica. Orešković je rekla da i kroz ovu koaliciju želi raspraviti o temeljima države i na koji način ih treba ispraviti. Treba uvesti pravila koja će biti ista za sve, a neće ovisiti o pojedincima.

Ivica Puljak rekao je da je zajednički cilj uvođenje reda u Hrvatsku. 'Nesuglasice smo ostavili po strani', rekao je.

Prilikom dolaska na Iblerov trg, Sandra Benčić je u kratkoj izjavi novinarima ponovila da Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno, a s SDP-om razgovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, ocijenivši dobrim ako će na izborima postojati dva ili tri bloka, jer drži da će tako biti i veća izlaznost.

Naši birači su nešto mlađi, SDP ima konsolidirano biračko tijelo, a mi imamo prostor za mobilizaciju onih koji možda ne izlaze izbore i zato su dobre odvojene nacionalne kampanje, smatra Benčić.

A točkasta koalicija uključivala bi, objasnila je, izborne jedinice u kojima njihovi i SDP-ovi glasovi stvaraju pozitivnu sinergiju i zajedno daju još jedan dodatni mandat koji bi bio oduzet HDZ-u.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić / Pixsell