iskorištavanje otpada

Zagrebački SDP pritisnuo Tomaševića oko izgradnje energane: 'Rok je 120 dana'

28.02.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović predstavio je u četvrtak SDP-ov prijedlog zaključka kojim gradsku vlast želi obvezati da poduzme prve korake za izgradnju energane, poručivši da otpad mora biti korisna sirovina, a ne beskorisno smeće

“Smatramo da cjeloviti sustav sveobuhvatnog gospodarenja otpadom mora obuhvaćati neizostavno i energanu. To je sustav koji mora biti održiv i ekološki prihvatljiv. To je ono za što se SDP zalaže”, rekao je Klisović na konferenciji za medije uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Tim zaključkom koji će se naći na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, SDP koji je koalicijski partner gradske vlasti, traži da se poduzmu prvi koraci za izgradnju energane, koja bi u najavljeni Centar za gospodarenje otpada u Resniku, funkcionirala kao cjelokupno rješenje za otpad u Zagrebu.

Zastupnici SDP-a žele obvezati zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića da Gradsku skupštinu, u roku od 120 dana, izvijesti o aktivnostima koje je poduzeo oko izgradnje projekta energane.

Klisović je istaknuo da bi se pretvaranjem otpada u energiju, “jednim udarcem riješila dva problema” - a to su pitanje odlagališta i pitanje proizvodnje energije.

Naime, procjenjuje se da bi nakon obrade i recikliranja otpada u planiranom resničkom CGO-u, ostala neiskorištena jedna trećina. Klisović ističe da bi tu jednu trećinu otpada, umjesto da ju se odlaže, trebalo iskoristiti za proizvodnju električne energije.

Poručio je da je kvalitetno i moderno uređenje gospodarenja otpadom civilizacijsko pitanje i da Zagreb “nije neka palanka koja to neće imati, nego jedna europska metropola koja će imati uređen sustav gospodarenja otpadom”.

Pri tom je istaknuo da u Europi postoji preko 500 energana, koja obrađuju oko 100 milijuna tona otpada. SDP će se zalagati da se u zagrebačkoj elektrani upotrebe najbolje raspoložive tehnologije, istaknuo je Klisović dodavši da su energane testirane i ih se ne moramo bojati.

“Mislim da sa energanom zatvaramo krug cjelovitog gospodarenja otpadom, koji više neće biti problem u ovom gradu nego će biti jednostavno izvor nove energije, i to poprilično pouzdane energije”, istaknuo je Klisović.

Predstavio je i dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine, na kojemu će se, među ostalim, raspravljati o polugodišnjem izvješću rada zagrebačkog gradonačelnika, ali i o prijedlogu da se priznanje Zagrepčanka godine dodijeli dugogodišnjoj aktivistici ljudska i ženska prava Sanji Sarnavki.

Klisović je istaknuo da je Sarnavka svojim radom obilježila "jednu eru zalaganja za ljudska prava i prava žena".