dalibor ninčević

Gradonačelnik Solina nakon 20 dana samoizolacije: Osjećam se dobro, osuđujem linč kojem je izložena epidemiologinja Jasna Ninčević

20.04.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon 20 dana borbe s koronavirusom, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević izišao je iz samoizolacije. Čim je saznao da je pozitivan, obavijestio je o tome javnost

'Nakon punih dvadeset dana samoizolacije mogu reći da se osjećam dobro, već nekoliko dana nemam nikakve simptome bolesti. No, iako od početka bolesti sve ove dane nisam imao teže simptome, kao što su otežano disanje ili kašalj, iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da koronavirus nije tako bezazlena bolest jer su simptomi bolesti, temperatura i lagana, uporna glavobolja te malaksalost, potrajali prilično dugo, dvanaest, trinaest dana.', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Objasnio je kako život u izolaciji nije jednostavn ni lagan te da je najvažnije prihvatiti činjenicu da je nužan za ozdravljenje, ali još više i kao potrebna mjera radi zaštite drugih osoba. Izolaciju je iskoristio, kaže, radeći analizu prihoda i rashoda proračuna, ali i pripremao odluke i mjere koje će trebati donijeti radi očuvanja stabilnosti gradskog proračuna, kao i pomoći poduzetnicima.

Ne zna na koji je način došao u kontakt s virusom te odlučno demantira glasine o tome da se zarazio sudjelujući na privatnim proslavama rođendana.

'Nisam bio ni na kakvim privatnim druženjima, izuzev susreta unutar svoje uže obitelji, supruge i djece. Isto tako želim naglasiti da sam vjernik i da nastojim redovito ići na svetu misu, ali 19. ožujka nisam bio na svetoj misi u župi Solinskih mučenika, niti sam u posljednjih gotovo dva mjeseca bio u kontaktu sa župnikom don Antom.', kaže Ninčević.

Odmah po saznanju da je pozitivan na koronavirus javno je, dodaje, obznanio da je bolestan jer je smatrao kako to sugrađani trebaju saznati od njega, a ne nekoga drugog. Žalosti ga činjenica da se osobe oboljele od koronavirusa stigmatizira i obilježava.

'Moram priznati da mi zbog obitelji, supruge i troje djece nije svejedno kada se i njih stigmatizira i na neki način proziva. Osuđujem i otvoreni linč kojem je izložena doktorica Jasna Ninčević, epidemiologinja po struci, koja je smatrala potrebnim s javnosti podijeliti činjenicu da je bolesna.', kaže Ninčević za Slobodnu Dalmaciju.