poslala svima poruku

Bivša šefica splitskog Zavoda za javno zdravstvo ima i gripu i koronavirus: 'Potvrđujem tu kafansku priču'

26.03.2020 u 22:15

Bionic
Reading

Dr. Jasna Ninčević, bivša dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije ima i koronavirus i gripe. Jasna Ninčević čitav prošli tjedan, zajedno sa svojim kolegama i kolegicama epidemiolozima, radila u pozivnom centru 'Higijenskog zavoda', u kojemu se primaju pozivi onih koji su zaraženi koronavirusom ili onih koji na to sumnjaju

'Je, istina je da sam pozitivna na koronavirus i potvrđujem vam tu 'kafansku priču'. Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova. Eto, na moju žalost, pozitivna sam i na gripu i na koronavirus.

Uopće ne znam gdje sam se mogla zaraziti tim koronavirusom. Ne izlazim vani, osim na posao, samo se družim sa svojom užom obitelji i nemam apsolutno nikakve 'sumnjive' kontakte i nisam bila u doticaju ni sa jednim pacijentom koji mi je mogao 'prenijeti' virus.

Začuđujuće mi je da sam istovremeno pozitivna na gripu i na koronavirus, jer za takav slučaj nikada do sada nisam ni čula, a ni pročitala, da je uopće moguće biti pozitivan na dva virusa istovremeno, naglašava Ninčević za Slobodnu Dalmaciju.

U nedjelju sam najnormalnije došla na posao u naš call centar. Nisam osjećala nikakvu slabost. No, tijekom radnog vremena počela sam osjećati bockanje u grlu, u vratu, kao da me netko iznutra ubada oštrim predmetom, recimo staklom. Počela me boljeti i glava, tada sam se javila šefici i rekla joj da ne mogu dulje ostati na poslu. Došla sam kući i izmjerila temperaturu koja je bila 37,2 stupnja.

  • +11
Zbog koronavirusa zaustavljen promet i prema Murteru Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Budući da sam cijepljena protiv gripe, uopće nisam posumnjala da je u pitanju to oboljenje. U nedjelju navečer temperatura mi je bila 37,9, a u ponedjeljak 38,7. Imala sam bolove u mišićima i zglobovima, ali moram napomenuti da uopće nisam kašljala. Svi moji ukućani, suprug, dvije kćeri i zet odmah su otišli u samoizolaciju i nitko od nas ne proviruje 'nosom' vani', kazuje dr. Ninčević.

U utorak je testirana na koronavirus.

'Zamolila sam da me testiraju i na gripu i taj je nalaz bio vrlo brzo gotov i - pozitivan. Dakle, peškala sam gripu. Budući da je bris za koronavirus otišao u Zagreb, nalaz je došao u srijedu i on je isto bio pozitivan. O tome da sam pozitivna obaviješteni su odmah svi moji kontakti (posao), tako da ljudi znaju što im je činiti.

Trenutačno više nemam temperaturu, ali se osjećam dosta umorna i iscrpljena. Ipak, dva dana nisam spavala, boljela me svaka kost i svaki mišić u tijelu, jako me boljela i glava. Sve moje kolege i kolegice koji su sa mnom radili u call centru su u samoizolaciji i za njih je organizirano testiranje na koronavirus.

Molim još jednom ljude da slušaju naputke, da stoje u svojim kućama, da se ne druže po balotama ili kavicama jer se borimo protiv neprijatelja o kojemu jako malo znamo', zaključuje Jasna Ninčević.