PSIHIJATRIJA JANKOMIR

Grad želi dio psihičkih bolesnika ostaviti izvan bolnice

04.03.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Odbor za prostorno planiranje Skupštine Grada Zagreba s tri glasa protiv i dva suzdržana odbio je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o prihvaćanju darovanja gotovo 10.000 m2 zemljišta psihijatrije Sveti Ivan u Jankomiru, jer smatra da će se bez točno definiranih rokova završetka gradnje triju zgrada ugroziti rad bolnice. Istu odluku u četvrtak je donio i Odbor za komunalno gospodarstvo

Darovano zemljište trebalo je poslužiti za gradnju produžetka četverotračne ceste/ulice Antuna Šoljana koja bi prošla kroz sadašnji bolnički kompleks, a na taj način bi odjel 3A i zgrada nabavne službe ostali s jedne strane ceste, a ostatak bolnice s druge.

Iako je pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar članove Odbora pokušao uvjeriti da četrdesetak kreveta, koliko se nalazi u odjelu 3A, neće biti dislocirano od ostatka bolnice, bez obzira na gradnju ceste, članovi odbora u to nisu povjerovali.

'Nedopustiv je ovakav maćehinski odnos Grada prema bolesnicima. Ispada da će se njihova situacija riješiti usput. Prvo je potrebno izgraditi nove zgrade u sklopu kompleksa, a onda graditi cestu', mišljenja je predsjednica Odbora Dinka Pavelić.

S njom se složio i Dragan Korolija Marinić (SDP) koji je, kako reče, uvijek za gradnju i razvoj, ali u ovom slučaju samo kad Grad izgradi, uz dvije navedene zgrade i odjel 6, kao što je to tražila bolnica kada je prije tri godine već darovala 53.840 m2 zemljišta.

Veru Petrinjak Šimek zanimalo je kako to Grad misli početi graditi odjele bolnice ako u proračunu za 2011. uopće nije osigurao sredstva za to.

'Gradnja bi stajala 90 milijuna kuna, kredit bi podigla bolnica, a anuitete bi otplaćivao Grad. Toga nema u proračunu jer bi se prve rate počele otplaćivati tek u 2012. godini', objasnio je Šostar.

Hoće li u konačnici gradski zastupnici na Skupštini, koja je zakazana za 10. ožujka, prihvatiti gradonačelnikov prijedlog, umnogome će ovisiti i o Sporazumu koji uz Ugovor o darivanju trebaju potpisati Grad i Upravno vijeće bolnice.

Ako njime bude definirano to da Grad zemljištem može raspolagati tek nakon što preda izgrađena dva odjela i zgradu nabave, može se očekivati zeleno svjetlo u Skupštini.

Podsjetimo, isti Bandićev prijedlog prošao je iste Odbore prije nešto više od mjesec dana, ali nije uvršten na dnevni red Skupštine jer je zastupnica Morana Paliković Gruden (HNS) izrazila sumnju u darivanje, a da se zauzvrat ništa ne traži. Gradonačelnika je to iznerviralo pa je s dnevnog reda skinuo sve točke koje je predložio.

U međuvremenu se otkrilo da pored bolnice treba niknuti trgovački centar čiji je investitor tvrtka Eurohala vlasnika Tomislava Radnića i da se zapravo cesta ne radi zbog bolnice, već zbog centra.

Usto, ispostavilo se i da je vlasnik Eurohale i zemljište od skoro 19.000 m2 na kojem planira graditi centar kupio od Grada još 2005. godine, i to nakon što je njegova cijena s početnih 34 milijuna kuna na trećem natječaju spuštena na 10,4 milijuna. Radnić je svojedobno bio poslovno povezan s tvrtkom Nixus gradnja, odnosno Ninom Đondićem, koji je pak s Bandićevim prijateljem Darkom Turopoljcem i Josipom Šarkom bio jedan od glavnih aktera zemljišne afere u Resniku. Kupovali su jeftino poljoprivredno zemljište koje im je Grad prenamijenio u građevinsko.