STIGLA U KABUL

Grabar Kitarović u posjeti Afganistanu

21.05.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je nakon posjeta Iranu u nenajavljeni posjet pripadnicima hrvatskog vojnog kontingenta u Afganistanu. S predsjednicom je u Afganistanu i ministar obrane Josip Buljević

Nakon kratkog boravka u Mazar-e-Šarifu s pripadnicima hrvatskog kontingenta, predsjednica je vojnim zrakoplovom otputovala u Kabul. Iz sigurnosnih razloga helikopterom je prevezena u vojnu bazu. Prijepodne se susrela s predsjednikom afganistanske vlade Abdulahom Abdulahom.

Zatim ju je na radnom ručku primio zapovjednik misije Odlučna potpora John W. Nicholson. Razgovarali su o budućnosti misije u Afganistanu i sudjelovanju hrvatskih vojnika. Predsjednicu tijekom dana očekuju susreti s visokim povjerenikom UN-a za Afganistan i zamjenikom visokog civilnog zapovjednika NATO-a.

U Afganistanu je trenutačno četvrti hrvatski kontingent (HRVCON) u misiji Odlučna potpora. Zapovjednik 4. HRVCON-a je brigadir Mato Matanović, a kontingent čini ukupno 97 pripadnika. Uz 75 pripadnika OSRH, u njemu su i predstavnici zemalja Atlantske povelje - 17 iz Crne Gore, dva iz Albanije, dva iz BiH te jedan iz Makedonije.