POSLJEDNJE PORUKE S PANTOVČAKA

Grabar Kitarović pred stranim novinarima: Korupcija u Hrvatskoj počinje u školi, djecu koja varaju na ispitima slave kao heroje!

13.01.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je korupcija sveprisutna u Hrvatskoj, a počinje već u školama, gdje se djeca koja varaju na ispitima doživljavaju i slave kao 'heroji', piše u ponedjeljak britanski Guardian, podsjećajući da je Grabar Kitarović izgubila izbore i da predsjedničku dužnost napušta u veljači

Učenike koji postižu dobre rezultate naziva se štreberima, dok su 'oni koji se pripreme tako da varaju na ispitima - heroji', kazala je Kolinda Grabar Kitarović u Predsjedničkim dvorima, na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, koji se u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nalaze na studijskom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar Kitarović uvodno je novinare izvijestila o hrvatskim stajalištima o temama koje trenutno dominiraju na dnevnom redu sastanaka u institucijama Europske unije nakon čega je odgovarala na pitanja novinara.

  • +18
Sastanak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović sa stranim novinarima Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Tu počinje korupcija, s djecom', kazala je Grabar Kitarović. 'Oni traže načine kako da zaobiđu sustav, a to nije ograničeno samo na politiku. Mnogo je bolje nego što je bilo. Ali nije to samo u politici', kazala je Grabar Kitarović, prenosi Guardian.

Britanski dnevnik podsjeća da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, u čijoj je vladi Kolinda Grabar Kitarović bila ministrica, prošlog mjeseca osuđen na šest godina zatvora zbog uzimanja mita od 10 milijuna eura u slučaju Ina - MOL.

Grabar Kitarović rekla je da je u vrijeme služenja u Sanaderovoj vladi bila isključena iz procesa donošenja krupnih odluka te stoga nema pojma o osobnoj korumpiranosti tog premijera.

No predsjednica u odlasku, članica Sanaderove Hrvatske demokratske zajednice, priznala je da čak i svakodnevni običaji u njezinoj zemlji potiču kulturu korumpiranosti, piše Guardian.

'Najčešće nismo ni svjesni toga što je korupcija... Kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari - to je običaj... Moja je majka nedavno bila u bolnici i prijatelji su me pitali zašto nisam ništa donijela jer medicinske sestre to očekuju...Rekla sam 'Neću sudjelovati u toj vrsti korupcije. Donijet ću košaru za Božić, kao božićni poklon, ali to je to', kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

  • +37
Kolinda Grabar-Kitarović održala govor i čestitala novoizabranom predsjedniku Milanoviću Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poručila je da je veseli to što će se mladi ljudi, koji su napustili Hrvatsku, vratiti i sa sobom donijeti drukčiju etiku. 'I tako ćemo profitirati', zaključila je predsjednica.

Guardian navodi i podatke iz posljednjeg Eurobarometera prema kojemu većina hrvatskih državljana, njih 59 posto, detektira utjecaj korupcije u svom svakodnevnom životu. U Hrvatskoj se, također, bilježi najveći udio ispitanika (16 posto) koji su osobno izloženi korupciji.

Britanski dnevnik podsjeća da je kandidat ljevice Zoran Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima početkom siječnja, nekoliko dana nakon što je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijeće Europske unije. Bivši premijer Milanović obećao je da će pokrenuti Hrvatsku u odnosu na njezinu ratnu prošlost.

'Grabar Kitarović, koja je privukla međunarodnu pozornost za vrijeme... Svjetskog kupa u Rusiji 2018. tako što je plesala ispred Vladimira Putina kada je reprezentacija njezine države pobijedila Rusiju, kazala je novinarima da se osjećala poput žrtve zlostavljanja ('bullied') znatnog dijela domaćih medija za vrijeme njezina predsjedničkog mandata', piše Guardian.