INTERVJU

Grabar-Kitarović: Nije me Tito poslao u Ameriku, nego moj tata mesar koji je za to krvavo radio

03.11.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za N1 govorila je o tome s kojim argumentima ide po novi mandat, pribojava li se sabotaže iz vlastite stranke, zašto se stalno bavi Jugoslavijom i NDH, a najavila je i kada će objaviti program kandidature.

Odgovarajući na upit kada će objaviti program kandidature, u intervjuu tjedna 'Točka na tjedan' na N1, Grabar-Kitarović rekla je da će to biti 11. studenoga.

'Nisam imala dvojbi kad je riječ o tome da ću se kandidirati za drugi mandat, imala sam dvojbi više oko toga kada to objaviti, zato što sam držala da bi bilo besplodno predugo razgovarati o kampanji i da to vrijeme ne bih iskoristila za onaj svoj redovni rad. Naravno, kao majka uvijek razmišljam o tome kakve će to posljedice imati po moju djecu, ali nakon razgovora s njima, sa suprugom, uvjerila sam se da su oni već odrasli i da ne osjećaju više te nekakve traume preseljenja ili nekakvih drugih aktivnosti koje bi im mogle poremetiti život. Već su nekako i svoji ljudi', rekla je Grabar-Kitarović.

O tome koja joj je osobna i politička motivacija za drugi mandat, rekla je da je to rad na dobrobiti države.

'Imati prije svega u fokusu imati Hrvatsku i njene ljude, nastaviti s procesima koje sam započela, kako bismo ih još više učvrstili. Bijes nije nikad dobar motivator, zato što se u tako nekakvim prestrasnim osjećajima krivo razmišlja, a kad je riječ o toj dvojici protukandidata, odnosno nitko od nas još nije kandidat da budemo točni, jedno bi bilo povratak na staro, a drugo bi bilo jedan veliki eksperiment. Hrvatska nema vremena ni za jedno ni za drugo. Kad sam došla u Hrvatsku zatekla sam opću apatiju, pesimizam, vrlo loše gospodarske pokazatelje. U to vrijeme kaskali smo za svima ostalima, recesija je u Hrvatskoj trajala duže barem dvije godine nego u drugim državama Europske unije. Milanović nas je zadužio za nekih 70 milijardi kuna, podignuo PDV na 25 posto. Dakle, očito nije imao ideja kako napuniti državnu kasu i kako riješiti probleme, već podizanjem poreza, što je zastarjela i po meni neprihvatljiva metoda i treba raditi upravo suprotno. Hrvatski rejting bio je loš, kao što ste vidjeli i podigli su nam žilet žicu između Mađarske i Hrvatske i Hrvatske i Slovenije. Kaskali smo u svemu, razgovaralo se isključivo o ideološkim pitanjima, a ne o životnim pitanjima', kaže predsjednica dodajući kako je ona mislila da Hrvatska može i mora bolje, da 'imamo sve preduvjete kako bismo bili među najrazvijenijim državama u svijetu'.

'Očito nešto nije štimalo u vodstvu.Danas su ekonomski pokazatelji puno bolji, Hrvatska je puno prepoznatljivija. Međutim, ja još nisam zadovoljna, zato što treba riješiti još puno odrednica. Prije svega, demografija. Trenutni su demografski trendovi usporeni, ali ih treba zaustaviti. Treba nastaviti s podizanjem plaća i to poreznim rasterećenjem poslodavaca. Treba nastaviti s obrazovnom reformom i s mnogim drugim procesima u Hrvatskoj, a i ovim međunarodnim inicijativama koje smo pokrenuli, koje sam pokrenula, kako bi se izvuklo što je moguće više novca i izvana, od europskih fondova koji se danas puno više koriste, do mnogih drugih inicijativa, posebno Tri mora. I imam još jedan sasvim osoban razlog, a to je moja djeca. Ja želim da oni žive u uređenoj, uljudnoj, modernoj i prosperitetnoj Hrvatskoj', rekla je.

Na pitanje može li nakon pet godina navesti jednu konkretnu stvar po kojoj je Hrvatska bolja za nekog običnog čovjeka zbog njenog djelovanja, rekla je kako će se osvrnuti na unutarnje i vanjske procese, odnosno vanjsku politiku.

'Kad je riječ o unutarnjoj sceni, o stanju u Hrvatskoj, naravno još ne vlada onakav optimizam kakav bih ja željela, ali ne vlada ni onakav silni pesimizam, možda ponekad indiferentnost. Ali ono što smo definitivno uspjeli, i što i sebi pridajem zaslugu, jest upravo fokus na ta životna pitanja, demografija kao najznačajnije pitanje, pitanje svih pitanja, pitanje opstanka ne samo Hrvatske, nego rekla bih, Europske unije', komentirala je.

Novinarka ju je upozorila da je u tom razdoblju, baš od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatsku zahvatio ogroman egzodus ljudi.

  • +14
Kolinda Grabar-Kitarović objavila kandidaturu za još jedan mandat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Da, imamo veliki egzodus ljudi, koji se sada polako usporava. Vidjet ćete sada, pokazatelji će indicirati kako se ljudi polako i vraćaju. To je u prvom trenutku možda bilo i normalno, jer svi mi želimo putovati, raditi negdje drugdje, iskusiti bolji život, često mislimo da je negdje bolje nego doma. Međutim, ono što sam vrlo konkretno napravila jest jedan vrlo opsežan program za demografska pitanja. Jesam li sjedila ovdje u uredu i samo pričala o demografiji? Nisam. Jesam li sjela i napisala taj program ovdje, zapravo i prespavavši u uredu nekoliko dana? Jesam, i to temeljem iskustva i znanja i demografa, ali i procjene cijele gospodarske, socijalne i druge situacije. I u konačnici, sad je i Europska unija na vrh svojih prioriteta stavila demografiju', rekla je Grabar-Kitarović.

'Na vanjskoj sceni, ono što držim i što ponavljam, već sam rekla Hrvatska danas ima bolji rejting u svijetu nego ikada dosad. Stojimo bolje nego ikad dosad', rekla je Grabar-Kitarović, a na pitanje koji su joj argumenti za to objasnila je:

'Primjerice, ako hoćete Europska unija, jedan od dva pregovarača EPP-a bio je naš predsjednik Vlade Andrej Plenković. Hrvatska je dobila mjesto, potpredsjednika odnosno potpredsjednice Europske komisije i sudjelovat će vrlo aktivno u onim politikama koje su bitne za nas, a ne samo za neko susjedstvo ili za međunarodnu pomoć, koja zapravo nije uključena u onaj dio vanjskih poslova koji je vodila dosad potpredsjednica Mogherini. Isto tako, Inicijativa tri mora, koju sam započela, koja je krenula skromno, sastankom u New Yorku, pa u Dubrovniku, u pet godina je prerasla u vrlo respektabilnu originalnu hrvatsku inicijativu, dakle nitko to nije tražio, niti ona ima neku svrhu protiv nekoga, nego je ona usmjerena na koheziju', ispričala je dodajući kako nije točna Milanovićeva ocjena kako je Inicijativa protiv Rusije, da ju Njemačka ne podržava i da nam je samo štetila.

'Milanović stalno govori da se vi zapravo okružujete lošim društvom', rekla joj je novinarka N1.

'Pa ne znam kakvim se društvom on okruživao, obzirom da kad je bio u jednoj od država članica Inicijative, imala sam ga prigodu gledati više puta u njegovim javnim nastupima. To je bilo sve skupa blijedo, nepripremljeno, improvizirano, besmisleno. Toj je državi, recimo, rekao da su istovremeno i prokleti i blagoslovljeni i onda je to elaborirao dalje. Za večerom je sjedio sam za stolom, da sam se i ja nekako, neću reći sažalila, ali imala potrebu doći i sjesti s njime. Dakle, njemu je vjerojatno problem više snalaženje u nekakvom okruženju koje nije vezano za ovaj prostor od žice koju sam spomenula i koje je on glavni inicijator svojom politikom, pogled na ovaj prostor. Neću komentirati društvo, ja nikada ne govorim ni za koga da je loše društvo, svatko dokaže kakav je, ali Hrvatskoj je mjesto u srednjoj Europi, u Europskoj uniji, u NATO-u, a prije svega hrvatski interesi', kaže Grabar-Kitarović.

Za svoj program rekla je da ima nekoliko poruka.

'Na samom početku u roku godine dana, moje gospodarsko vijeće je razvilo smjernice gospodarskog razvoja, a vlada je velik dio toga provela. Uskoro ćemo predstaviti i smjernice za decentralizaciju fiskalnu i funkcionalnu Hrvatske. Kada govorimo o ovlastima, one možda nisu dovoljno precizirane. Dakle, neke bi ovlasti morale biti malo jasnije, Ustav je pomalo dvoznačan. Držim i da treba mijenjati sustav glasovanja, da se uvede dopisno ili elektroničko, međutim ne sada, nakon izbora. Ja tvrdim da su ovlasti dovoljne. Meni jesu bile dovolje za izvršavanje ovog što sam napravila', rekla je i osvrnula se na to kako ipak nije preselila iz Pantovčaka.

  • +2
Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na dvodnevnom summitu Inicijative tri mora Izvor: Pixsell / Autor: Cristian Cristel/XINHUA/PIXSELL

'Priznajem, bila sam tu u krivu što se tiče mogućnosti zgrade. Ministarstvo nije moglo ponuditi. Međutim, u pet godina sam uštedjela 25 milijuna kuna. Prilično visok iznos, obzirom da je cjelokupni naš budžet negdje ispod 40 milijuna kuna. Isto tako, trostruko sam smanjila broj savjetnika, broj djelatnika ovdje u uredu i smanjili smo prostor. Sad se samo još čeka da Vlada preda Gradu Zagrebu na upravljanje de facto tri četvrtine cijelog prostora Pantovčaka. Neke druge nekretnine smo bili već ranije vratili. Dakle, nisam fizički ostvarila preseljenje, ali sam ostvarila ono što su mi bili ciljevi preseljenja', rekla je.

Predsjednica je u intervjuu prokomentirala i kako gleda na Škorine i Kolakušićeve ideje kada se radi o Ustavu.

'Kad vam netko govori, daje takva obećanja oko ovlasti, znate da vam zapravo ne govori ništa, ne obećava ništa, jer je to prije svega postupak koji jako dugo traje, koji je užasno kompliciran. Ne možete vi sada kao predsjednik države niti promijeniti Ustav niti tek tako raspisati referendum, to užasno puno traje. Što to znači, da ćemo se sljedećih nekoliko godina baviti nečijim ovlastima? Svi ti kandidati koje ste spomenuli fokusirani su, ponavljam, na sebe i na svoje ovlasti, a ne na državu. Već sam rekla da bi neki od njih htjeli biti faraoni, drugi bi htjeli ukinuti uopće funkciju predsjednika. Neki su, eto, govorili da nikad ne bi bili predsjednici, najednom su savršeni za takvo nešto i slično', rekla je.

Ipak, dodaje kako bi se dalo razgovarati o tome da predsjednik uzme određenu ulogu u biranju ustavnih sudaca jer misli da bi proces bio ipak objektivniji, ali prije izbora ništa ne bi mijenjala.

Komentirala je i Miroslava Škoru koji je za nju rekao da nikad ništa ne bi napravila bez svoje stranke.

'Neću nikad zanijekati HDZ. Trenutno nisam član HDZ-a, ali bila sam, krenula od početaka, od lijepljenja plakata i tako dalje i, naravno, danas ne bih bila predsjednicom da nije bilo HDZ-a i svih članova HDZ-a koji su radili na tome, ali isto tako i svih onih drugih koji su cijenili moj rad. Ja sam se polako uspinjala ne samo u domaćoj, već i u međunarodnoj hijerarhiji. Nisam nikakva odnarođena elita, jer kao što vidite, nije mi nikakav problem biti među ljudima, štoviše, to mi je jedan od dražih aspekata mojega posla, mojega mandata. Možete pitati ljude s kojima se susrećem misle li da sam odnarođena elita ili se prema njima ponašam kao prema sebi jednakima. Odrasla sam u vrlo skromnoj obitelji, živim u istom stanu koji nije ograđen visokom žicom, u centru grada, i ne znam kako bi mi HDZ zapravo pomogao da postanem pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a ili, primjerice, da dobijem Fulbrightovu nagradu za životno djelo', ispričala je.

Na pitanje o svojoj ranijoj izjavi u SAD-u kad je rekla da je bila djevojka rođena s 'krive strane 'željezne zavjese' premda je polovicom 1980-ih dovršila srednju školu i maturirala u Los Alamosu u Novom Meksiku, odgovorila je kako se tada moglo putovati s crvenom putovnicom, ali da je u Ameriku nije poslao Tito nego njezin otac.

'Nije mene Tito tada poslao u Ameriku, poslao me moj tata mesar koji je krvavo radio da bi zaradio za to. To što se moglo izaći, nije bilo tek tako, slučajno. Josip Broz je bio vrlo inteligentan čovjek i kad je vidio da Jugoslavija ekonomski propada, da će se uskoro javiti bunt naroda - onda je polako počeo popuštati', rekla je Grabar-Kitarović.