SLAVONSKI BROD

Grabar Kitarović i Ćorić idilično s Rusima: Rješenje za zagađenje u roku od godinu dana

 • Autor: V. P. P.
 • Zadnja izmjena 10.10.2018 15:55
 • Objavljeno 10.10.2018 u 14:31
Kolinda Grabar Kitarović na sastanku oko rafinerije nafte u Bosanskom Brodu

Kolinda Grabar Kitarović na sastanku oko rafinerije nafte u Bosanskom Brodu

Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Poslijepodne je o Rafineriji razgovarala s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije

Tema današnjeg razgovora bio je završetak plinifikacije rafinerije u dogovoru s vrhom Ruske Federacije kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom brodu.

'U razgovorima s predsjednikom Putinom dogovorili smo da će se plinofikacijom velikim dijelom rješiti onečišćenje zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova', kazala je Grabar Kitarović.

Dogovoreno je ranije kako bi se rafinerija trebala spojiti na produktovod Slobodnica. Razgovaralo se kako implementirati taj dogovor koji je sklopljen prošle godine.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako se razgovaralo o nastavku plinifikacije rafinerije te kako Vlada na tome intenzivno radi. Potpisan je protokol o suradnji između dvaju ministarstava, hrvatskog i onog u Republici Srpskoj.

Najavio je intenzivne pregovore s Plinacrom koji je vlasnik produktovoda i Croduxom koji je ugovorna strana. Nastavit će se intenzivna suradnja s ruskom stranom.

Istaknuo je kako je posljednjih nekoliko mjeseci došlo do razmimoilaženja komercijalnih strana, Optime i Croduxa, te kako je ovaj sastanak dobar iskorak.'Činjenica da će rafinerija tehnički biti spremna prihvatiti plin iz RH u trećem kvartalu 2019. te kako se ti rokovi mogu stići.

 • +14
 • +11

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na sastanku s Rusima

Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Činjenica da je na sastanku bio i ruski veleposlanik Anvar Azimov pokazuje kako postoji politička volja da se problem riješi.

'Projekt ima dvije komponente, modernizacije samog postrojenja kako bi moglo primati plin i drugo izgradnja plinovoda. Kompanija je investirala oko šest milijuna dolara, a u prosincu će biti spreman novi kotao i tada će već biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku', kazao je predstavnik ruskih vlasnika rafinerije. S plinifikacijom bi se trebalo krenuti već 2019.

Istaknuo je kako su posljedice havarije vrlo brzo sanirane te kako će sutra ujutro krenuti opet s radom.

Izrazio je nadu kako će skoro biti potpisan komercijalni ugovor kojim će se realizirati plinifikacija.

 • +17
 • +14

Naftna mrlja na Savi kod Slavonskog Broda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda upoznala je predsjednicu republike sa stanjem na rijeci. 'Jutros smo obišli čamcem Savu do Rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je dakle bilo, Sava je odnijela. Zaljučili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti to ćemo na taj način rješiti s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji', kazala je Šimunić.

Po njeznim riječima, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti.

Šimunić je rekla da su nadležne službe odmah po eksploziji bile stavljene u stanje pripavnosti te je u skladu s operativnim i i državnim planom za zaštitu voda reagirano prema stručnim službama u Zagrebu.

U pratnji predsjednice nalazili su se župan brodsko-posavski Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je u kratkom razgovoru s Kolindom Grabar Kitarović konstatirao: 'Dobro smo prošli, kako je moglo biti'.

 • +9
 • +6

Rafinerija u Bosanskom Brodu nakon jučerašnje eksplozije u kojoj je smrtno stradala jedna osoba

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Rafinerija u Bosanskom Brodu bit će i tema razgovora koje će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović voditi u zgradi Županije Brodsko-posavske, u kojoj se nalazi i njezin privremeno premješteni ured, s predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima bi trebao biti i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

 • +5
 • +2

Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju privremenog Ureda predsjednice u Slavonskom Brodu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!