dugačka pet kilometara

Ovo je naftna mrlja na Savi za koju načelnik Bosanskog Broda tvrdi da je izmišljotina

10.10.2018 u 10:11

Bionic
Reading

U eksploziji koja se u utorak navečer dogodila u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu jedna je osoba poginula, a devet ih je ozlijeđeno, potvrdio je u srijedu ujutro načelnik bosanskobrodske općine Ilija Jovičić. Na Savi je jutros uočena naftna mrlja, a Jovičić je novinarima rekao da su informacije o njoj što dolaze iz Slavonskog Broda - izmišljotina. Ono što najviše muči Brođane, a to je zrak, srećom nije onečišćeno

Jovičić je za Televiziju RS kazao da je to konačna bilanca nesreće koja se dogodila prošle noći i čiji uzroci još nisu poznati.

'Zbog eksplozije devet radnika je ozlijeđeno, a jedan je poginuo', izjavio je JovičićU Rafineriji nafte Bosanski Brod poginuo je radnik Ljubo Patković (33) iz Donjeg Višnjika kod Dervente, potvrđeno je za Avaz.

Prema neslužbenim informacijama, radnik je izgorio u požaru i njegovo tijelo je naknadno pronađeno.

Prve su informacije govorile da nema poginulih, no smrtno stradali radnik pronađen je naknadno u krugu postrojenja broj 4 u kojemu se dogodila eksplozija. Što se točno ondje proizvodilo, još nije poznato.

Pet ozlijeđenih radnika tijekom noći zadržano je u bolnici u Doboju na liječenju, a ostali su nakon pružene prve pomoći pušteni kućama.

  • +17
Naftna mrlja na Savi kod Slavonskog Broda Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

<<<Novi incident, ovog puta u Srbiji: Eksplozija u pogonu raketnog goriva

Jovičić također tvrdi da nema opasnosti po zdravlje stanovnika koji žive u Bosanskom Brodu i okolici, odnosno kako općinske službe nisu objavile nikakvo posebno upozorenje stanovništvu zbog opasnosti od onečišćenja zraka.

Novinarima je rekao i da su informacije o naftnoj mrlji u Savi, a koje dolaze iz Slavonskog Broda - izmišljotina, javlja N1.

Požar koji je izbio nakon eksplozije koja se dogodila oko 21 sati i 30 minuta lokaliziran je nakon sat vremena.

Pojavila se naftna mrlja

Jutros je uočena naftna mrlja velika oko 10 metara na Savi, rekao je za N1 župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivica Katić Bela

'Službe su na terenu, angažirana je tvrtka AEKS koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano sa sinoćnjom eksplozijom', rekao je župan.

Naftna mrlja dugačka je oko pet kilometara i široka 15 metara, potvrdio je.

Iza podneva predsjednica RH obišla je mjesto na Savi na kojem je uočena mrlja.

  • +2
Eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Zrak je čist

Prema dostupnim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod, tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti ni za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon, priopćeno je na stranicama Grada Slavonskog Broda.

Eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Dnevni avaz

Koncentracije onečišćujućih tvari u zraku i dalje će se redovno pratiti, a Grad Slavonski Brod i dalje će obavještavati građane o svim važnim informacijama putem svojih službenih stranica.

Iz Optima grupe danas je priopćeno da su, nakon sinoćnjeg požara u Rafineriji nafte u Brodu, mjerni pokazatelji kvalitete zraka u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Broda i susjednih općina.

Formirana je, navode, operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica sinoćnje havarije.

Od danas je i službena komisija pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica.

'Rezultati komisije bit će objavljeni naknadno', navodi se u priopćenju Optima grupe, čiji je osnivač ruska kompanija Zarubežnjeft, vlasnica Rafinerije nafte Brod.

Predsjednica o onečišćenju zraka

U zgradi Brodsko-posavske županije, u kojoj je smješten Ured predsjednice, u 14 sati, kako je najavljeno, Grabar Kitarović održat će sastanak o rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu te u 15 sati dati izjave za medije. Nakon toga će se sastati s predstavnicima Udruge za rješavanje problema zagađenja zraka. 

Plenković: Pratimo stanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i onečišćenja Save

Naglasio je da je čitavu večer bio u kontaktu s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem, gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom i ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem te ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, obrane Damirom Krstičevićem i zdravstva Milanom Kujundžićem.

'Pratili smo situaciju i žao nam je što je došlo do eksplozije. Izražavam sućut obitelji poginulog radnika rafinerije', poručio je Plenković prije podnošenja godišnjeg izvješća Saboru.

'Naša bolnica u Slavonskom Brodu bila je spremna prihvatiti ranjene ako je do toga trebalo doći. Izgleda da su oni svojim sredstvima pružili svu moguću pomoć', kazao je.

Naglasio je da Vlada u ovom trenutku prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi, na čemu su angažirane sve službe. Rekao je i da BiH formalno nije zatražila pomoć.