NOVOSTI U ISTRAZI

Gotovo je sa šutnjom? 'Postoji razlog za to što tijelo Danke Ilić još nije pronađeno'

19.04.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Srđan Janković (50), osumnjičen da je vozio službeni automobil JKP Vodovod kojim je 26. ožujka u Banjskom polju udarena Danka Ilić (2), dosad se branio šutnjom. No prije dva dana, usred ročišta, zatražio je promjenu odvjetnika

S obzirom na to, opravdano je očekivati ​​da će umjesto šutnje sve ispričati nadležnima. Odvjetnik Radomir Munižaba za Blic je objasnio kako će promjena odvjetnika utjecati na postupak.

Prema riječima Munižabe, u svakoj fazi postupka osumnjičenik, a kasnije i okrivljenik, ima pravo braniti se kako želi. Dakle, ako se u prvoj fazi brani šutnjom, svoju obranu može iznijeti i kasnije i obrnuto.

Ne znamo žele li osumnjičenici ili ne surađivati ​​u otkrivanju, tj. pronalasku tijela Danke Ilić. Sigurno postoji razlog za to što tijelo do sada nije pronađeno. Pronalazak tijela važan je za postupak kako bi se utvrdile sve činjenice o ozljedama koje je zadobila oštećena Danka Ilić, a samim tim i kako bi se utvrdilo koje su ozljede dovele do smrtnog ishoda, objasnio je Munižaba.

Odvjetnik ističe da se branitelj i osumnjičenik mogu obratiti istražnim tijelima s prijedlogom da pomognu u ovoj istrazi dopunom svojih iskaza datih u tužiteljstvu.

Situacija s promjenom odvjetnika ne utječe bitno na mogući sudski postupak, ali angažiranje novog branitelja može dovesti do promjene u obrani osumnjičenika, što bi svakako moglo utjecati na sam sudski postupak. Ovisi o nadležnom tužiteljstvu koja će optužnica biti podignuta, kaže Munižaba. Odvjetnik napominje kako takve situacije nisu rijetke, posebice u ovoj fazi kaznenog postupka.

Osumnjičenik i nakon postavljanja branitelja po službenoj dužnosti ima pravo ponovno sam angažirati odvjetnika, a istog branitelja po službenoj dužnosti razriješiti, zaključuje Munižaba.

Potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

Osumnjičeni otkazao punomoć odvjetniku

Podsjetimo, Srđan Janković prije dva dana otkazao je punomoć odvjetniku jer ne želi da ga on više brani.

Očito je da je nezadovoljan njegovim savjetima i načinom na koji ga brani pred vlastima. Janković je zatražio da mu se dodijeli odvjetnik po službenoj dužnosti. To je mnoge iznenadilo jer se rijetko događa da usred ročišta osumnjičenik zatraži promjenu odvjetnika, rekli su u tužiteljstvu.

Zasad nije poznato koji će odvjetnik biti dodijeljen Jankoviću, no o tome će se odlučiti do sutra.

Daljnji postupak je takav da slijedi razgovor novog odvjetnika s osumnjičenim Jankovićem. S obzirom na tijek rasprave, apsolutno svaki odvjetnik savjetovat će mu da prestane braniti se šutnjom jer je bolje da Janković sam ispriča sve što zna. S obzirom na to da je Dragijević priznao da je osobno golim rukama zadavio djevojčicu, time je automatski otklonjena sumnja da je Janković izravni ubojica.

Nadalje, da se Srđan Janković zadovoljio obranom šutnjom, sigurno ne bi dao otkaz svom odvjetniku. Uvjereni smo da je pitanje trenutka kada će Janković dobrovoljno iznijeti svoju obranu u tužiteljstvu. Nadamo se da postoji mogućnost da se sazna gdje je tijelo malene Danke, neslužbeno se doznaje od nadležnih.

  • +3
Dovođenje ubojica Danke Ilić u Tužiteljstvo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Svi čekaju Jankovićevu verziju događaja

Ostvare li se prognoze tužiteljstva, novi momenti u istrazi očekuju se nakon što Janković ispriča svoju verziju događaja tog kobnog dana.

Podsjetimo, u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru u svojstvu svjedoka saslušani su Ivana i Miloš Ilić, roditelji ubijene Danke. Svjedočili su u nazočnosti dvojice optuženih. Svjedočenje roditelja je bilo potresno, otac i majka su plakali.

Danka Ilić (2) nestala je 26. ožujka u Banjskom polju, gdje je iz Bora došla sa majkom i starijim bratom. Za Dankom je tragala cijela Srbija sve do 4. travnja, kada je policija uhitila Srđana Jankovića iz sela Luka i Dejana Dragijevića iz sela Zlot. Tereti ih se za teško ubojstvo u suradnji.