državne jasle

Gotovo 10 tisuća ljudi želi status ratnog vojnog invalida

06.10.2018 u 21:10

Bionic
Reading

Zahtjevi branitelja za ostvarenje statusa ratnog vojnog invalida (RVI) prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji je na snazi od prosinca prošle godine, približavaju se brojci od 10.000. U prvih osam mjeseci ove godine prema podacima Ministarstva branitelja podneseno je 9716 novih zahtjeva za stjecanje tog statusa. Gotovo polovica podnositelja, njih 4770, podnijelo je svu potrebnu dokumentaciju i preliminarno steklo uvjete za stjecanje statusa RVI-ja. Ostalih 4937 još je uvijek u postupku provjere i kompletiranja dokumentacije

U lipnju ove godine, tek na inzistiranje novinara, Ministarstvo branitelja objavilo je prve podatke o broju novopodnesenih zahtjeva - u prvih pet mjeseci ove godine podneseno ih 8490. Iz najnovijih podataka vidljivo je da se u tri ljetna mjeseca, od kraja svibnja do kraja kolovoza, taj broj povećao za dodatnih 1226 novih zahtjeva i nastavi li rasti dosadašnjim tempom do kraja godine mogao bi premašiti 10.000, piše Jutarnji list.

Status ratnog vojnog invalida iznimno je popularan u Hrvatskoj jer jamči, za hrvatske prilike, izdašne mirovine - prosječna mirovina RVI-ja u ovom je trenutku 5615 kuna, dvostruko viša od mirovine stečene radom.

Status RVI-ja stječe se već s 20 postotnom invalidnošću, a visina mirovine ovisi o utvrđenom stupnju invalidnosti. Za stjecanje statusa RVI-ja dovoljna je primjerice dijagnoza PTSP-ja, ako liječnik izda potvrdu da je taj poremećaj posljedica sudjelovanja u obrani Hrvatske.

U ovom trenutku vojne invalidske mirovine uživa 56.174 branitelja te 14.233 članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dakle ukupno 70.407 osoba. Samo za te dvije kategorije iz Hrvatskog mirovinskog fonda godišnje se izdvaja 4,7 milijardi kuna. Hrvatska financira i mirovine 6782 bivših pripadnika HVO-a, i to temeljem međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potpisanog 2006. Prosječni mjesečni iznos tih mirovina iznosi 2964 kune, a ukupno se iz hrvatskog mirovinskog fonda godišnje za tu skupinu osoba izdvoji 241 milijun kuna.

Hrvatska u njihovu slučaju plaća razliku između mirovina i invalidnina koje primaju u BiH i onih koje bi primali po hrvatskom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Izdvajanja iz hrvatskog mirovinskog fonda za njih dodatno će rasti od početka 2019., kad će prava na tu vrstu mirovine ostvariti i oni koji su status RVI-ja zatražili tijekom ove godine.

  • +23
Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Val novih zahtjeva za stjecanje statusa RVI-ja omogućen je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja koji je na snazi od prosinca 2017. U javnosti je već poznat kao Medvedov zakon po ministru branitelja Tomi Medvedu, u čijem je mandatu pisan i donesen.

Njegove financijske učinke u ovom trenutku nitko se ne usudi prognozirati jer je teško predvidjeti konačan broj branitelja koji će zahvaljujući tom zakonu zatražiti i ostvariti status ratnih vojnih invalida te financijska prava koja im taj status donosi.