NITKO KAO JA

Gorbačov: izbjegao sam treći svjetski rat

12.10.2009 u 15:09

Bionic
Reading

Odlukom da ne intervenira u demokratske procese u istočnoj Europi Moskva je 1989. izbjegla treći svjetski rat, rekao je za francuski list "Le Figaro" Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza koji današnjem ruskom vrhu zamjera netransparentno trošenje naftnih prihoda i toleriranje korupcije.

U intervjuu za Le Figaro koji u ponedjeljak donosi poseban prilog o padu Berlinskog zida, Gorbačov je rekao da nije nimalo oklijevao uvesti vjerske i demokratske slobode u zemlju i da je pad Zida rezultat dugog procesa kojemu su prethodile velike promjeneu SSSR-u, središnjoj te istočnoj Europi, kao i bolji odnosi sa Zapadom, osobito sa Sjedinjenim Državama.

Na sastanku s liderima zemalja Varšavskog pakta 1985. godine, Gorbačov im je rekao da je svaki od njih odgovoran za politiku u svojoj zemlji.

"Dakle, obećao sam im da mi nećemo intervenirati i nikada to nismo napravili. Da smo to učinili, vjerojatno ne bih bio ovdje, s vama...", rekao je Gorbačov. Na pitanje što se moglo dogoditi da se Moskva upustila u intervencije, odgovorio je: "Mogli smo imati Treći svjetski rat".

Europa je tada bila puna nuklearnog oružja i s oko dva milijuna vojnika s obiju strana Željezne zavjese, podsjetio je čovjek koji kaže da je vjerovao u očuvanje SSSR-a.

Za raspad SSR-a optužio je neprijatelje Perestrojke koji su izveli državni udar jer njega nisu mogli legalno ukloniti s vlasti.

Današnje rusko vodstvo, predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin netransparentno troše petrodolare. "Velik dio tog novca je spiskan je i nije iskorišten za modernizaciju zemlje. Trebali su davno prije raditi na poboljšanju gospodarskog stanja, da moderniziraju Rusiju i demokratiziraju je", drži Gorbačov. Smatra da treba što prije dokončati korupciju kako bi se izgradio nov sustav, nov model razvoja.

Zadnji predsjednik Sovjetskog Saveza danas vodi nevladinu organizaciju za zaštitu okoliša "Zeleni križ" i želi vjerovati da će svijet donijeti dobre odluke u borbi protiv globalnog zatopljenja na skorašnjoj konferenciji u Kopenhagenu.

Također je izrazio uvjerenost da će Rusija znati iskoristiti šansu koju joj pruža novi čovjek u Bijeloj kući Barack Obama