JAPANSKA RECEPTURA NA PAGU

Glinom, zemljom i bakterijama do čistog mora

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2012 10:34
  • Objavljeno 02.11.2012 u 09:08
Bonaca na Pagu 4

Bonaca na Pagu 4

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/Pixsell

Podmorje duž cijele jadranske obale čisti se često. No Grad Pag odlučio je krenuti korak dalje. More će čistiti biokuglama obogaćenima mikroorganizmima, japanskom tehnologijom koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj

Nekad poznata kuglana u Pagu prepuna je kugli. Više od 10 tisuća kugli proteklih nekoliko tjedana izrađivali su mladi Pažani, držeći se japanske recepture koju je otkrio dr. Teruo Higa sa Sveučilišta u Okinawi. Miješaju se glina i zemlja s koktelom dobrih bakterija u tekućini.

U Hrvatskoj je more, prema istraživanjima, jedno od najčišćih u svijetu. Pažani kažu da je njihov dio Jadrana i unutar jadranske ljestvice čistoće na vrhu. Pa ipak, odlučili su ga obogatiti i vratiti tako prirodnu ravnotežu.

Kuglice obogaćene mikroorganizmima, nakon što se ubace u more, fermentiraju i razgrađuju morski mulj, kao i ostale uzročnike neugodnih mirisa. Lako ih je bacati pa Grad Pag poziva sve koji žele da se pridruže sutrašnjoj akciji čišćenja podmorja s obale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!