POVJERENSTVO O SUKOBU INTERESA

Glavni ravnatelj HRT-a Radman prekršio zakon; kažnjen obustavom plaće

15.05.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa te ga sankcioniralo kaznom obustave plaće u iznosu od 15 tisuća kuna te javnom objavom odluke Povjerenstva u dnevnim novinama koje izlaze na nacionalnoj razini. Povjerenstvo je također od njega zatražilo da u roku od 15 dana razriješi situaciju zbog koje se našao u potencijalnom sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa početkom ožujka na svojoj prvoj sjednici pokrenulo je postupak protiv Radmana, i to nakon što je Povjerenstvo na vlastitu inicijativu uvidom u sudski registar ustanovilo da je Radman osnivač i direktor firme Nautar, koja u svom predmetu poslovanja ima promidžbu, reklame i propagandu.

Budući da su među klijentima Nautara i Atlantic grupa, Coca-Cola, Microsoft, u Povjerenstvu su prilikom donošenja odluke o pokretanju postupka obrazložili da bi se u slučaju reklamiranja tih tvrtki na HRT-u Radman mogao naći u sukobu interesa.

U međuvremenu, postupak protiv Radmana dopunjen je nakon što je on javno priznao da je ujedno i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Banka d. d. Prema zakonu, članstvo dužnosnika u nadzornim odborima trgovačkih društava izričito je zabranjeno, osim ako nije riječ o društvima od posebnog državnog ili lokalnog interesa.

Povjerenstvo je zaključilo da se Radman nalazi u potencijalnom sukobu interesa u oba slučaja, a sankciju je zaradio i zbog toga što do danas nije podnio imovinsku karticu.

Iako je u svom očitovanju Radman kazao da se ne smatra dužnosnikom pozivajući se pritom na Zakon o HRT-u, Povjerenstvo je protumačilo da je dužnosnik jer ga bira Sabor, jer je HRT javna ustanova kojoj je osnivač RH i zbog toga što HRT ima svoj Statut koji se izglasava u Saboru. Naprotiv, Povjerenstvo je ocijenilo da je neprihvatljivo i pravno neutemeljeno to što im je Radman osporio da mogu tumačiti Zakon o HRT-u. Usto, rečeno je na današnjoj sjednici Povjerenstva, Radman u svom očitovanju nije osporio da je vlasnik tvrtke Nautar te član NO-a Hypo Alpe Adria Banka.

'Radman očito ne sagledava da osobnim primjerom kao čelni čovjek jednog od najsnažnijih medija u Hrvatskoj mora poslati poruku nulte tolerancije prema sukobu interesa', kazala je članica Povjerenstva Tatijana Vučetić.

Upravo zbog toga, ali i kršenja nekoliko odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa Radman je zaradio i novčanu kaznu, ali i javnu objavu odluke Povjerenstva. Također mu je dan rok od 15 dana u kojem svoja upravljačka prava u Nautaru treba prenijeti na nekog drugog, izaći iz NO-a Hypo Alpe Adria Banka, iz odbora za imenovanja i nagrade Atlantic grupe te dostaviti imovinsku karticu. Ako to ne učini, Povjerenstvo će pokrenuti novi postupak i izreći nove sankcije.

Također, Povjerenstvo je u razmatranje uzelo medijske napise koji govore o imenovanju Radmanova vjenčanog kuma Željka Rogošića za urednika Prvog programa HTV-a.

Podsjetimo, Radman je, nakon što je prijavljen za sukob interesa, u intervjuu portalu Index.hr na pitanje što će se dogoditi ako Povjerenstvo zaključi da ipak jest u sukobu interesa rekao da bi tada mogao razmisliti i o odstupanju s dužnosti.

'Takva odluka mogla imati vrlo radikalne i dramatične posljedice po presedan načina na koji RH upravlja HRT-om, a imalo bi i vrlo radikalne posljedice po mene osobno. U tom slučaju sam spreman razmišljati i o nekim drugim mehanizmima, kao što je odstupanje s ove dužnosti. Jer to nisu bili uvjeti pod kojima sam ja došao na HRT. Ja sam se natjecao po procedurama predviđenim u Zakonu o HRT-u, dobio sam povjerenje po toj osnovi i pridržavao sam se toga. Ako netko sad, nakon nekog vremena istumači da vrijede neka druga pravila, neki drugi odnosi, onda bih morao biti spreman i na takve konzekvence. Da sam znao da se na mene odnosi i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, možda se nikad ne bih natjecao. Ili bih možda ranije napravio neke radnje koje bi spriječile da se danas manipulira tom informacijom', objasnio je Radman.


MRŠIĆ BEZ KAZNE ZBOG KRŠENJA ZAKONA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa također je utvrdilo da je aktualni predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić 12 mjeseci kršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, no nije ga sankcioniralo jer se u međuvremenu više nije mogla primijeniti odredba Zakona prema kojoj dužnosnici, što je Mršić bio kao zastupnik i gradonačelnik, ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, niti obavljati poslove upravljanja poslovnim subjektima.

Naime, Povjerenstvo tumači da Mršić kao bivši zastupnik, najmanje 12 mjeseci nakon što mu je prestala ta dužnost nije mogao ući u nadzorni ili upravni odbor neke tvrtke. Međutim, s obzirom na to da je Mršić svoj saborski mandat u mirovanje stavio u ožujku prošle godine, 12 mjeseci u kojih nije mogao biti u upravi Podravke već je prošlo. Povjerenstvo je prilikom odluke o obustavljanju postupka u obzir uzelo i to što je Mršić mišljenje od Povjerenstva zatražio još u siječnju 2012., no iako mu je ono trebalo odgovoriti u roku od 15 dana, zbog činjenice da Povjerenstvo tada nije postojalo, odgovor nije uspio dobiti.

Povjerenstvo je također na današnjoj sjednici odlučilo nastaviti postupak protiv šefice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marije Hrebac, za koju su utvrdili da je dužnosnica te da ne može istovremeno biti u NO-u Sunčanog Hvara, predsjednica NO-a Croatia banke, niti imati udjele u vlastitoj tvrtci Proficon. Iako se u svom očitovanju Hrebac branila kako nije dužnosnica, Povjerenstvo se pozvalo na popis dužnosnika koji im je dostavila Vlada, a na kojem se nalazi u funkciji predsjednice DAB-a.

Povjerenstvo je odlučilo nastaviti i postupak protiv saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija, za kojeg se utvrdilo da je suosnivač nekoliko udruga, a istovremeno i član Savjeta za nacionalne manjine koji ima ingerencije nad dodjelom sredstava za rad udrugama. Kajtazi je u svom očitovanju rekao da nije iskoristio svoj položaj u Savjetu kako bi neka od 'njegovih' udruga dobila novac te da kao član Savjeta nije sudjeovao u donošenju odluka o dodjeli novca.

Međutim, Povjerenstvo je utvrdilo da je Savjet prošle godine dodijelio novac jednoj od tih udruga, ali da je Romskom nacionalnom vijeću nekoliko mjeseci od osnivanja te udruge Vlada dodijelila 600 tisuća kuna te da će u 2013. dodijeliti više od milijun kuna. Stoga je Povjerenstvo odlučilo nastaviti postupak kako bi se otkrilo po kojim kriterijima su Savjet i Vlada dodjeljivali sredstva udrugama povezanim s Kajtazijem.