UREDNI PAPIRI

Glavaševi BiH dokumenti provjeravni 6 puta

26.06.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu o okolnostima u kojima je Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu zbog ratnih zločina, dobio bosanskohercegovačko državljanstvo, potvrdio je glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić

"Istraga se nastavlja i provodi se u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova Federacije BiH", kazao je Grubešić

Dodao je da time Glavašev slučaj nije zaključen unatoč činjenici da je sud BiH ovaj tjedan odbio zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj te da dosadašnje provjere nisu otkrile nepravilnosti u načinu na koji je Glavaš stekao državljanstvo BiH.

Pomoćnik ministra civilnih poslova Mladen Pandurević izjavio je kako je Glavaševo bosanskohercegovačko državljanstvo do sada provjeravano čak šest puta s obzirom na to da bi jedino ako mu se ono oduzme, mogao biti izručen Hrvatskoj.

"Svaki put je utvrđeno da je državljanstvo dobiveno legalno", rekao je Pandurević, kako ga citira "Dnevni avaz". Objasnio je da je na zahtjev ministarstva civilnih poslova provjere dokumenata na temelju kojih je Glavaš stekao državljanstvo BiH provelo ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije.

Zatim je federalna policija provjerila matične knjige, a u ocjenu postupka uključila se i upravna inspekcija ministarstva pravde BiH.

Sud BiH također je u tri navrata utvrdio da je Glavaš državljanin BiH i učinio to na temelju državljanstva njegovih roditelja.

Komentirajući nagađanja kako je prijeporno moglo biti to jesu li Grude, u matičnim knjigama kojega se vode Glavaševi roditelji Ljubomir i Zorka, bile dio današnje BiH u vrijeme kad su u njih upisani, Pandurević je kazao da je to potpuno nebitno jer je ta općina sada u BiH kao samostalnoj državi.