PRIVILEGIRANI BJEGUNAC

Glavaš: Kandidirat ću se na listi za dijasporu

22.09.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Bjegunac pred hrvatskim zakonima Branimir Glavaš, koji je utočište od nepravomoćne presude za ratni zločin potražio u BiH, ne samo da ne namjerava prestati od Hrvatskog sabora uzimati različite naknade vezane uz njegov zastupnički status, nego će – čak i ako mu po pravomoćnosti presude prestane ovaj mandat – pokušati osvojiti novi!

– Ako mi i uzmu mandat, ja ću ga vratiti! Kandidirat ću se na listi za dijasporu! Čak ako i hrvatski sudovi, kojima ne vjerujem, donesu pravomoćnu odluku o mojoj krivnji, nema zakona koji mi može zabraniti sudjelovanje na izborima i ja ću to pravo koristiti – poručio je Glavaš iz BiH u razgovoru s novinarima Novog lista.

Bebić: Sve po propisu

Mi Glavašu ne možemo ukinuti ni plaću ni sve ostala primanja na kojaima pravo, primjerice kao invalid domovinskog rata. Sve je to natemelju propisa. Nije bitno što ja o tome privatno mislim, bitno je štopiše u propisima. Ne mislimo kršiti propise dok su na snazi, rekao jepredsjednik Sabora Luka Bebić.

Ako njegova lista osvoji dovoljan broj glasova, a za mandat u dijapsori 2007. trebalo je dobiti nešto manje od 15 tisuća glasova, Glavaš neće moći u Sabor s teretom zatvorske kazne na leđima, ali će moći poslati nekoga sa svoje liste u hrvatski parlament.

– Uvjeren sam da ćemo osvojiti barem jedno zastupničko mjesto, ja ću odrediti tko će umjesto mene u Sabor – kaže Glavaš.

Povod razgovora s Glavašom bila je objava podataka da Hrvatski sabor i dalje Glavašu isplaćuje naknadu za odvojeni život, te mu plaća službeni stan i režije u Zagrebu.
– Svaku lipu na koju imam pravo uzet ću od hrvatske države! Zašto bih se ja odrekao bilo čega na što imam pravo? – prokomentirao je propitivanje njegovih zastupničkih privilegija Glavaš.

Iako dio zastupnika oporbe smatra kako bi Sabor trebao prestati isplačivati te materijalne troškove Glavašu, dužnosnici iz vladajućeg HDZ-a objašnjavaju kako trenutno nema pravne osnove da se Glavašu ukinu privilegije.