združeni pothvat

General Kundid otkrio detalje akcije rušenja vrha tornja katedrale: Koristili smo stvarno malu količinu eksploziva

17.04.2020 u 21:33

Bionic
Reading

Više od 30 tona težak vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale u petak je uspješno odrezan i spušten na zemlju. Operacija je tehnički bila vrlo zahtjevna akcija. Uključivala je postavljanje i detoniranje eksploziva. Kontroliranim eksplozijama vrh je u jednom trenutku odvojen od baze

Akciju spuštanja vrha tornja u Temi dana HRT-a komentirali su predsjednik Odbora za obnovu katedrale, mons. Ivan Hren, i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid. Monsinjor Hren nije krio sreću zbog uspješne akcije skidanja tornja s katedrale.

'Previše predstavljamo svoje projekte pred Bogom i onda ako se ne ostvare onda smo razočarani. Mislim da nas je potres naučio da bi bilo mudro iščitavati Božji plano', kazao je Hren

Otkrio je kako još ima dosta posla u saniranju štete na katedrali.

'Imamo na južnom zvoniku na skeli barem četiri tone kamena koje je ostalo. Idemo gore učvrstiti tornjeve, spustiti zaglavnjak, počistiti skelu, sve što je oko katedrale što bi moglo priječiti prolaze. Apsida nam je kompletna popucala, gore iznad sve ćemo učvrstiti sa skelama', pojasnio je mons. Hren.

Brigadni general Tihomir Kundid ističe kako se radilo o združenom pothvatu Hrvatske vojske, Naftno-geološkog fakulteta, alpinista i statičara.

'To je bilo združivanje, upravo što promovira zakon o domovinskoj sigurnosti. Vrlo studiozno smo pristupili rješavanju zadaće koju smo dobili. Napravili smo detaljan "skrining" zvonika, izradili elaborat i napravili matematičke izračune potrebe eksploziva. Nakon toga uzeli smo jedan kamen koji je pao sa zvonika i odnijeli na analizu i eksperimentirali s različitim vrstama eksploziva kako bi došli do spoznaje koja će to vrsta eksploziva biti najučinkovitija i ponašati u tome kamenu i na koje načine možemo odvojili nosive klinove s njihovog sidrišta koji su držali sam zvonik', objasnio je postupak djelovanja Kundid.

Brigadni general kaže kako je korištena stvarno mala količina eksploziva, 48 grama.

'Odlučili smo se za plastični eksploziv. Sve probe koje smo radili s eksplozivom radili smo s ciljem da imamo apsolutnu sigurnost da ćemo tu akciju odraditi na kirurški precizan način. Nije došlo do nikakvih dodatnih oštećenja. Sve je odrađeno precizno i temeljito', zaključio je Kundid.

  • +54
Uspješno je uklonjen vrh sjevernog tornja katedrale Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX