povijesni događaj

Operacija odvajanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno završena satima kasnije nego je bilo predviđeno

17.04.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale odvojen je u petak oko 18 sati, nizom manjih eksplozija, od ostatka građevine jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora. Toranj je visok 13 i pol metara i težak 30 tona. Nešto manje od pola sata kasnije toaranj je i uspješno spušten na tlo. Prema planu operacija je trebala biti izvedena između 10 i 14 sati, ali se zbog niza nepreviđenih okolnosti sve skupa odužilo.

Dio sjevernoga tornja katedrale skinut je u 17,58 minuta kontroliranom eksplozijom do koje je došlo po pritisku na gumb detonatora.

Odmah po detonaciji, pojavio se dim koji je nastao kada se prilikom ekplozije zapalio dio cerade kojom je bio zaštićen vrh tornja. Odvajanje je počelo nekoliko minuta kasnije kada su dronovi provjerili da je detonacijom učinjen pravilan rez kako bi se dio sjevernog tornja mogao spusititi u komadu.

Katedralni toranj je odvojen između 72. i 73. reda, skinula ga je dizalica od 500 tona, a druga dizalica obuhvatila je cijeli zvonik i spustita ga u jednom komadu.

Alpinisti su prethodno, u drugom pokušaju, sajlama povezali vrh tornja s dizalicom.

Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car vodio je četveročlanu ekipu koja je postavila ekploziv, ukupne količine od 580 grama u prethodno izbušene minske mikro bušotine. Objasnio je kako su proračuni pokazali da je sigurnosna zona nekih 75 metara od samoga mjesta eksplozije.

  • +9
Rušenje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Zapovjednik bojne Obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske bojnik Mario Maslov izvijestio je da kako je zadaća njihove postrojbe bila da "pod nadzor stave područje radova iz zraka u okviru 360 stupnjeva s glavnim fokusom na samo mjesto radova".

Glavni projektant obnove katedrale Dalibor Foretić rekao je da će spuštanje trajati oko 20 minuta dok se dio tornja ne prizemlji i učvrsti, uspravan kakav jest, a za to je napravljen ležaj kako bi se toranj mogao prihvatiti s poduporama.

  • +54
Uspješno je uklonjen vrh sjevernog tornja katedrale Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Pri podizanju tornja eventualno će doći do lomljenja manjih elemenata, što će se vidjeti kada bude spušten.

Kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren najavio je još 1. travnja da će se skinuti vrh oštećenoga sjevernog tornja katedrale kako bi se otklonila opasnost od rušenja. Objasnio je tada da su, nakon što su dobili snimke o stanju oštećenja, okupili statičare i vidjeli da je "daleko manja šteta da se dio sjevernoga tornja skine nego da padne i pitamo se hoćemo li imati katedralu".

Kako je rekao, oba su tornja na istoj koti, a ovaj je jaki potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, pokazao gdje je slaba točka tornjeva koje je projektirao Hermann Bolle.

Glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić objasnio je kako su od jabuke na vrhu kroz toranj provučene dvije čelične šipke od 30 milimetara koje sve drže u jednom komadu, te da smatra da je problem nastao na lanterni kod dijelova koji su se odlomili, a cijeli se zvonik okrenuo za 12 do 15 centimetara.

RANIJE

Vrh 108 metara visokog sjevernog tornja zagrebačke katedrale trebao je biti uklonjen jučer, no to je odgođeno za petak jer vremenski uvjeti moraju biti savršeni.

'Danas će biti sigurno uklonjen, a kada točno, ne možemo reći. Imali smo problema s vjetrom. Postavljanje eksploziva je spremno. Mi sad dižemo veliku dizalicu i onda alpinisti zakače ove crvene krpe koje vidite da vise, oni će to zakačiti na veliku dizalicu. Čim bude naoružanje kompletno postavljeno spremno, mi krećemo u akciju', rekao je Damir Foretić.

'Vojska stiže s dronovima, samo spuštanje ne bi trebalo dugo trajati, petnaestak do dvadeset minuta. Mi ćemo ga dolje prihvatiti, pridržati', istaknuo je.

'Prognoza vremena je dobra. Zasad je sve dobro. Nadamo se da će tako i ostati', poručio je Foretić.

Pripreme za skidanje tornja katedrale Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatska katolička mreža

Dio tornja koji će biti skinut ima 15 m3 kamena i težak je oko 30 tona. Za skidanje je dovezena dizalica s krakom od 120 metara.

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren za Hrvatski katolički radio iza 10 sati je rekao kako je 'sigurno da vjetar stvara probleme' te da su prišpreme jutros zbog toga kasnije počele.

'Stavljaju se gurtne i sve što treba napraviti. Ne mogu sa sigurnošću reći kada će to biti. Kada su me pitali jer znam kada će se spuštati. Rekao sam da ja ne znam, ali znam onoga koji zna. Idemo dopustiti Bogu da nam dopusti ili ne dopusti', kazao je.

'Sam čin spuštanja će kratko trajati. To rezanje sajle je sekunda, onda dizaličar diže i spušta dolje na postolje', pojasnio je.

  • +5
Zagrepčani čekaju početak spuštanja sjevernog tornja katedrale Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Količine eksploziva su minimalne

Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car u petak je kazao kako će kontroliranom eksplozijom sjeverni toranj zagrebačke katedrale biti odvojen između 72 i 73 reda tornja kako bi se dizalicom što lakše odvojio gornji dio tornja.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara sjeverni toranj zagrebačke katedrale oštećen je na 72 redu toranja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.

” Čim vremenske prilike dopuste pristupit će se završnim radnjama. Hrvatska vojska i ja sa svojim djelatnicima nastupamo na pripremi odnosno bušenju minskih mikro bušotina i punjenju s eksplozivom i uvezivanjem u mrežu i taj dio je onda odrađen što se tiče Hrvatske vojske. Tada opet nastupa izvođač radova i veže gurtne sa sajlama i nakon toga izvodimo detonaciju. Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje što ovdje u krugu katedrale što na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva. Ukupna količina eksploziva je 580 grama“, kazao je u izjavi za medije načelnik Stožera Miroslav Car, javlja IKA.

Napominje kako je najveća opasnost dizalica jer je visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara. “Što se tiče same eksplozije mi smo je sveli na minimum. Omotat ćemo prostore gdje se provodi eksplozija da razlijetanja pukotina de facto ne bi bilo, međutim proračuni su pokazali da je sigurnosna zora nekih 75 metara od samog mjesta eksplozije.”

Zapovjednik Bojne obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske bojnik Mario Maslov dodao je kako je zadaća te postrojbe “staviti pod nadzor područje radova iz zraka u okviru 360 stupnjeva s glavnim fokusom na samo mjesto radova. U tijeku su pripreme na kojima radi sedam djelatnika.” Uz njih u akciji sudjeluje i inženjerijska pukovnija s četiri svoja pripadnika, odnosno kako je rekao načelnik Car “ovdje su većinom pripadnici koji su u vodu za uklanjanje eksplozivnih naprava specijalizirani za ovakve situacije.”

  • +39
Sve je spremno za uklanjanje sjevernog tornja katedrale Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Predstavnici medija pozvani su da se okupe u 9,30 sati u prolazu između Dolca i Kaptola (Dolac 7), a tu mogu doći preko tržnice Dolac. Svi se pozivaju na pridržavanje službenih uputstava MUP-a vezanih uz sigurnost na lokaciji i preporuka Stožera civilne zaštite.

Kretanje prolaznika bit će potpuno onemogućeno već od osam sati, kretanje medija ograničeno, a njihov prostor bit će službeno organiziran.

Automobilima neće biti omogućen pristup niti parking na Kaptolu. Kao i prethodnih dana, na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike.