izgubili fotelje

Gdje su i što rade donedavni saborski zastupnici? Jovanović ima PTSP, Glasnović plan B, Miro Kovač tajnovit, a Bruna Esih?

18.08.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Donedavni saborski zastupnici koji na nedavnim parlamentarnim izborima nisu osvojili još jedan mandat kuju planove za nastavak svoje karijere. Neki od njih, poput SDP-ovog Željka Jovanovića, još se nisu oporavili od rezultata izbora

'Jako sam razočaran rezultatima parlamentarnih izbora, slobodno mogu reći da imam svojevrsni posttraumatski zastupnički stresni poremećaj jer smatram da sam po svemu zaslužio odraditi još jedan saborski mandat. Naime, ja nisam prespavao svoj mandat, nego sam bio najaktivniji saborski zastupnik 8. izborne jedinice. A valjda bi rad trebao biti glavna preporuka u svakom poslu', kaže Jovanović za Novi list.

'U SDP-u su se ovaj put liste sastavljale po nekim drugim, lošim kriterijima. I to su pokazali i naši izborni rezultati. Ali što mogu, život ide dalje. Stoga se ovih prvih mjesec dana od završetka mandata odmaram od bilo kakve aktivnosti povezane s politikom i političarima. Što donosi budućnost? Političku mirovinu? Možda. Nisam još donio konačnu odluku. Inače, ja još ne ispunjavam uvjete za saborsku mirovinu jer nemam 55 godina. Napunit ću ih u studenom, a do tada ću imati sasvim dovoljno vremena razmotriti sve opcije i ponude te donijeti najbolju odluku za sebe i svoju obitelj. Bio sam 13 proteklih godina profesionalni političar, ali prije toga sam 17 godina radio u svojoj struci. Ja sam liječnik, magistar ekonomije, doktor biomedicinskih znanosti i sveučilišni profesor. Također, ovih 20-ak godina kao vanjski suradnik predavao sam na sveučilištima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Puli. U studentskim anketama moj rad je uvijek ocijenjen odličnim ocjenama, a i rad sa studentima uvijek me posebno veselio. Da zaključim, čeka me još najmanje 15-ak vrlo sadržajnih godina, a što će to točno biti, još je prerano reći', kaže Jovanović, koji je i dalje potpredsjednik županijskog SDP-a i član Predsjedništva gradskog SDP-a u Rijeci.

  • +4
Hrvatski sabor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U mirovinu se vratio Željko Glasnović, kojem je mjesto u Saboru izmaklo u 11. jedinici za samo 11 glasova.

'Prije nego što sam 2015. postao zastupnik, bio sam u mirovini. Ali imam ja plan B, kakva mirovina, eventualno ako završim u kolicima', rekao je Glasnović.

Sada je još zaokupljen dokazivanjem da nije izgubio izbore na pošten način.

'U prljavoj kampanji protiv mene je, dva dana uoči izbora, s interneta nestala moja Facebook stranica na kojoj sam imao 30 tisuća pratitelja. Duboka država je u Njemačku, kad sam išao tamo održati predizborne skupove, javila da će to biti okupljanja nekakvih nacista i da ih treba zabraniti. Morao sam pregovarati s policijom i BND-om da mi dopuste te skupove. Bilo je još puno toga, a ipak sam izgubio za samo tih 11 glasova. Sve je to uzaludno, ali želim da ostane pisani trag o ovoj krađi. Žalbe na izborne nepravilnosti odbili su mi DIP i Ustavni sud, a sada tražim da se glasački listići još ne uništavaju', ne miri se Glasnović s odlaskom iz Sabora, u koji je prvi put ušao 2015.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač aktivirao je pravo da šest mjeseci prima punu plaću, a zatim još pola godine 50 posto tog iznosa.

'Razmišljao sam hoću li to napraviti, ipak jesam, ali već imam plan za dalje', ističe Kovač. Na pitanje što to namjerava i je li vezano za politiku, odgovorio je samo – sve u svoje vrijeme.

Samo četiri godine u Saboru su proveli Goran Aleksić i Bruna Esih. Aleksić je 2016. izabran sa Živim zidom, ali sada to nije uspio ponoviti s Restart koalicijom i morao se vratiti na stari posao u poduzeću HŽ Infrastruktura. 'Politička avantura je završena… Odoh ja natrag u aktivizam', poručio je s Facebooka borac protiv bankarskog sustava Aleksić.

Predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, međutim, nije čekalo radno mjesto. Bruna Esih je po ulasku u Sabor raskinula radni odnos s Institutom Ivo Pilar, u kojem je bila zaposlena 15 godina. Zato je sada, htjela to ili ne, morala konzumirati 'šest plus šest'.

Za razliku od Brune Esih, HNS-ovac Milorad Batinić, koji je u Saboru bio od 2011., nije imao problema s tranzicijom. Nakon što nije izabran za zastupnika naprosto je nastavio obnašati dužnost gradonačelnika Ivanca.

Branko Hrg, koji je u Saboru također bio osam godina, član je Hrvatske demokršćanske stranke, koalicijskog partnera HDZ-a, i to mu daje nadu da će produljiti svoju političku karijeru.

'Ha, budemo vidjeli. Ono što je sigurno, neću dugo koristiti 'šest plus šest', nisam naučen na nerad. Vjerojatno će se to vrlo brzo riješiti, ali ne mogu još ništa pričati o tome hoću li biti državni tajnik, prvo treba skočiti, pa reći hop. Bilo je dosad samo načelnih razgovora, ništa konkretno', kazao je Hrg.

'Osjećam se izvrsno', rekao je Novom listu najaktivniji bivši SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, dodajući kako se nada da neće imati potrebe koristiti punih šest plus šest mjeseci saborske plaće. No o tome će za javnost govoriti kad dođe vrijeme, zaključio je.