LABURISTI ZOVU BAJIĆA UPOMOĆ

Gdje je 3,6 milijuna kuna namijenjenih Spaladiumu?

10.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Čelnici splitske podružnice Hrvatskih laburista ispred Spaladium arene postavili su cijeli niz pitanja vezanih za poslovnu propast ove sportske dvorane koja bi za sobom u bankrot mogla povući i sam Grad Split. Smatraju da odgovore na postavljena pitanja treba otkriti Državno odvjetništvo

Laburisti, koje su predstavljali Jurica Marković i Pavo Matana, pitaju što će biti sa 1500 zaposlenika grada ako Erste banka i Zagrebačka banka blokiraju grad. 'Zašto dogradonačelnik Jure Šundov nije aktivirao zaštitni mehanizam naplate korporativnih bankovnih jamstava? On se pozivao na socijalnu osjetljivost, no sada vidimo da je Konstruktor unatoč tome u problemima. Još je gore što je za sobom na dno povukao i Grad Split. Možda je razlog tome činjenica da je ta tvrtka izvodila radove na Zapadnoj obali. Ako je ugovor štetan za Grad Split, zašto nije uključeno Državno odvjetništvo?' pita Jurica Marković u ime laburista splitsko-dalmatinske županije.

Laburisti upozoravaju i na činjenicu da je namjenski novac u iznosu 1,5 milijuna kuna koji je država uplaćivala potrošen i nije proslijeđen tvrtki Sportski grad koja skrbi o Areni. Pitanje je gdje je utrošen taj novac? Osim toga, nejasno je gdje završava cjelokupni iznos od 3,6 milijuna kuna koji je namijenjen Spaladium areni. Po mišljenju laburista, to su važna pitanja koja pobuđuju sumnje.

'Nije sporno da je projekt izgradnje dvorana bio od samog početka upitan i na naplatu su došli megalomanski planovi i koruptivno ponašanje prethodne HDZ-ove vlade i bivšeg premijera Ive Sanadera, ali ništa manje nije odgovorna i sadašnja gradska vlast pod kojom grad uopće ne funkcionira. Ovaj problem Arene je samo vrh ledene sante nagomilanih problema u gradu', zaključio je Jurica Marković. 

Budući da je Grad Split u velikoj upravljačkoj krizi, laburisti smatraju da su lokalni izbori prilika da se preispita rad dosadašnje, ali i prethodne gradske vlasti.
Nakon konferencije smo opet obišli Spaladium arenu koja izgledom zapravo šokira. Nedovršena sjeverna i istočna fasada sa žicama i armaturama te golemi iskop s malim jezerom u sredini potpuno degradiraju izgled tog dijela grada. Objekt koji već četiri godine tako izgleda zapravojespomenik nedovršenosti u Dalmaciji, velika verzija svih nedovršenih bespravnih objekata razasutih po splitskim predgrađima, s nedovršenim terasama i žicama armatura, za neke buduće radove. 

Zanemarivanje te činjenice jest indikator u kojoj mjeri smo se navikli na takvo stanje stvari. U uređenim sustavima, uz koruptivni i kriminalni aspekt, velika pažnja se posvećuje i estetskom aspektu planiranja i gradnje. Šokantan izgled Spaladium arenu svakako izdvaja od slični projekata u Hrvatskoj koji su barem vizualno korektni.