ENGLEZI PROŠIRUJU LJUBAV

Gayevima brak, ostalima civilno partnerstvo

17.02.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Odskora će u Engleskoj i Walesu svaki gay i hetero par imati na raspolaganju čitav meni zakonskih veza, od braka do civilne unije, s obredom u crkvi, na nogometnom terenu ili gdje im se već prohtje. Cameronova ministrica za jednakost upustila se u najveću reformu bračnog zakona dosada

Premda joj za vrat pušu mnoge vjerske zajednice britanska ministrica za jednakost Lynne Featherstone ide smjelo u izmjene zakona kojim se pravno sankcionira ljubav engleskih i velških stanovnika, piše Guardian. Ne samo da će homoseksualnim parovima biti omogućen brak, nego će i heteroseksualnima biti dozvoljeno civilno partnerstvo, nešto za što se dosad nisu mogli kvalificirati.

To nije sve. Obred civilne unije moći će se održati u crkvi ili prostoru bilo koje druge religijske skupine, ukoliko se, naravno, dotična složi s tim.

'U zadnjih nekoliko mjeseci razgovarala sam s mnogo gay, lezbijskih, biseksualnih i transrodnih parova i udruga te mi je jasno da postoji iskrena želja da se nešto učini s dosadašnjim zakonima vezanim za brak i civilno partnerstvo. Mi smo prva britanska vlada koja će poduzeti konkretne korake oko toga', pohvalila se Featherstone koja ipak neće moći pokupiti sav kredit za sebe. Naime, već je bivša vlada u 2010. izglasala ukidanje zabrane održavanja obreda civilnog partnerstva u vjerskim prostorima.

Među vjerskim skupina vlada kako entuzijazam tako i sablazan. Prvi koji su pozdravili izmjene zakona su quakeri, unionisti i židovska liberalna zajednica. Anglikanci, katolici i Evangelička crkva, naprotiv, barataju s drukčijim stavom – nema šanse!

Da ne bi bilo zabune, ni u njihovim redovima ne postoji jednoglasje. Anglikanski gay vikar Stephen Coles pribojava se da bi dozvola slavljenja obreda civilnog partnerstva u vjerskom prostoru mnogo dodatno radikalizirati one koje se tome protive, dodajući da vjeruje da su takvi u manjini, ali utoliko glasniji.

Progresivna izmjena zakona ticat će se isključivo engleske i velške regije, a spomenimo i da je osam britanskih parova već podnijelo tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog dvostruke zabrane, kako homoseksualnih brakova, tako i heteroseksualnih civilnih unija.

Katolička crkva smatra brak sakramentom, poput krštenja ili krizme, i ideja vjerskog slavljenja partnerstva u dogledno vrijeme neće doći u obzir jer bi prethodno trebalo obaviti fundamentalnu reviziju sakramentalne teologije. Takve se stvari mijenjaju korak po korak i stoljeće po stoljeće. Anglikanci bi mogli biti daleko fleksibilniji jerbo su preuzeli nauk reformacije koje je praktički raskrstio sa formalnom idejom sakramenata i tretira ih kao više znakove (izuzev krštenja i euharistije), nego kao obvezatnu pravno-mističku stvarnost sa ozbiljnim konzekvencijama po vječni život. Pa se ti sad ženi...