CIJENA PATNJE

Frani Lučiću 7 milijuna kuna odštete

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo RH i poznati zagrebački odvjetnik Tvrtko Bilić–Erić, koji zastupa Franu Lučića u sporu oko naknade imovinske i neimovinske štete zbog kornatske tragedije, korak su bliže dogovoru

- Državno odvjetništvo voljno je isplatiti više nego što su kriteriji Vrhovnog suda RH, a to je iznos između šest i sedam milijuna kuna. Kao što već znate, ja sam u ime Frane Lučića tužio RH, odnosno MUP RH i Grad Šibenik i zatražio odštetu od oko 25 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija

Vrlo smo zadovoljni iznosom koje je voljno isplatiti Državno odvjetništvo i očekujem da će taj nesporni dio biti uskoro i isplaćen.

Potraživanja za novi život

U 25 milijuna kuna odštete koju je zatražio zagrebački odvjetnik našlo se;

-17 milijuna kuna za neimovinsku štetu - za imovinsku štetu, za tuđupomoć i njegu po 8800 kuna mjesečno do kraja života - na ime medicinskepomoći i njege mjesečno do kraja života po 1120 kuna - na ime troškovapoboljšanja hrane i vitaminskih preparata za kožu po 1500 kuna mjesečnodo kraja života - s obzirom na to da Frane nije godinu dana mogaostudirati i pristupati ispitima, zatražena je jednokratna isplata od 15tisuća kuna - na ime roditeljskih posjeta u bolnicu zatraženo je još5000 kuna jednokratne isplate.

Istodobno moram izraziti zadovoljstvo fer i korektnim odnosom Državnog odvjetništva prema ovom slučaju.

Mi smo, naravno, voljni i za daljnje pregovore, no cijela priča ide u zadovoljavajućem smjeru za moga klijenta. Ostali dio do 25 milijuna kuna bit će predmet sudskog postupka - kazuje Tvrtko Bilić–Erić.

Predmet, tužba prema RH, MUP-u i Gradu Šibeniku od Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, bio je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i pod jurisdikcijom Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje je taj slučaj, budući da se tuži RH, proslijedilo u nadležnost Državnom odvjetništvu RH.

- Državno odvjetništvo sada treba razgovarati s Vladom i nakon toga će me pozvati na finalizaciju nagodbe. Mislim da bi sve moglo biti gotovo za mjesec do dva.

Osim ovog iznosa, Frani će, naravno, biti isplaćena i kamata koja teče od trenutka podnošenja zahtjeva za mirno rješenje spora, a to je veljača 2009. godine.

Ujedno moram naglasiti da je tužba protiv RH i Grada Šibenika podnesena i od Franine obitelji (oca, majke, brata, bake) i to zbog osobito teškog invaliditeta sina, brata i unuka. Taj slučaj također razmatra Državno odvjetništvo RH te se nadamo da će se i taj predmet riješiti mirnim putem. Visina odštete koja se traži ovom tužbom iznosi milijun kuna - kazuje odvjetnik Tvrtko Bilić-Erić.

Državno odvjetništvo zatražilo je i od nadležnih institucija neke podatke koji su usko vezani uz slučaj Lučić.

- Državno odvjetništvo je tražilo i provjeru od splitskog FESB-a na kojem Frane studira. Željeli su imati točan uvid u razdoblje u kojemu Frane nije bio u mogućnosti studirati i polagati ispite. Istovremeno, zatraženo je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da se izračuna kolika bi bila njegova mjesečna primanja kada bi Frane stekao zvanje inženjera, te se po tome određuje i imovinska šteta - zaključuje Bilić–Erić.

Ako ovaj iznos od 6 do 7 milijuna kuna na ime neimovinske i imovinske štete bude isplaćen Frani Lučiću, to će biti uvjerljivo najviši takav iznos ikada isplaćen u RH za jednu osobu.