ceremonija zajedništva

[FOTO/VIDEO] Zapaljeno 400 svijeća usred Washingtona: Joe Biden i Kamala Harris predvodili komemoraciju za preminule od koronavirusa

20.01.2021 u 00:25

Bionic
Reading

Čak 400 svjetiljki upaljeno je večeras ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu. Dio je to komemoracije u kojoj su novoizabrani američki predsjednik i potpredsjednica Joe Biden i Kamala Harris predvodili minutu šutnje i prisjetili se čak 400 tisuća Amerikanaca preminulih od koronavirusa

U svom govoru Kamala Harris osvrnula se na tugu svih onih koji su izgubili bližnje zbog koronavirusa.

'Mjesecima smo sami tugovali. Večeras tugujemo zajedno i počinjemo liječiti rane zajedno', kazala je Harris.

'Iako smo fizički razdvojeni, zajedno smo ujedinjeni u duhu. Moja stalna nada i molitva je da iz ovog iskušenja izađemo mudriji i cijenimo male trenutke, da razmišljamo o novim mogućnostima i da otvorimo srca više jedni drugima', kazala je Harris.

U ceremoniji ispred parka 'National mall' obratila se i medicinska sestra Lori Marie Key koja je otpjevala pjesmu 'Amazing grace'.

'Ako ima anđela na nebu, svi su medicinske sestre. Iz našeg obiteljskog iskustva, znamo što radite i znamo za vašu hrabrost i za bol drugih koju upijate. Hvala vam', zahvalio je odmah na početku Biden.

'Kako bi mogli početi zacijeljivati, moramo se prisjećati. Katkad je teško prisjećati se, ali to je način na koji liječimo rane. Važno je da to činimo zajedno kao nacija. Zato smo danas ovdje. U ovaj trenutak između sumraka i mraka osvijetlimo tminu duž ovog svetog bazena i sjetimo se svih koje smo izgubili', poručio je Biden.

Uz 400 upaljenih svijeća, nakon minute šutnje oglasila se i zvonjava 400 zvona u Georgetownu u čast 400 tisuća umrlih. Komemoracija za preminule od koronavirusa dio je inauguracijskih događanja, kojim Bidenov tim želi staviti naglasak na jedinstvo nacije.

  • +6
Komemoracija za preminule od koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Bidenov tim priopćio je kako će se ceremoniji pridružiti stotine gradova, sela i zajednica diljem SAD-a, „u momentu nacionalnog jedinstva“.  Među njima bili su i zastupnici Kongresa, koji su na čelu s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi  s upaljenim svijećama stajali na stepenicama Kongresa.

U priopćenju se dodaje kako se Amerikanci ohrabruju da zapale svijeće i na svojim prozorima. 

Biden je kao glavni prioritet svog mandata, koji kreće nakon inauguracije u srijedu, odredio borbu protiv koronavirusa i recesije koju je pandemija uzrokovala. 

Mnoge od planiranih mjera suprotne su Trumpovom dosadašnjem pristupu – obavezno nošenje maski u federalnim institucijama, zrakoplovima i autobusima i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 

Biden želi i ubrzati cijepljenje: u prvih 100 dana mandata želi cijepiti 100 milijuna ljudi.