OD SABORA ĆE ZATRAŽITI VEĆE OVLASTI

[FOTO] Puljak u šetnji gradom optužio državu i Županiju: 'Pogledajte kako izgleda kad nas opstruiraju'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 21.01.2022 13:48
  • Objavljeno 21.01.2022 u 13:29
Bojan Ivošević, Ivica Puljak

Bojan Ivošević, Ivica Puljak

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijem Kuzmanićem pozvao je medije u šetnju kako bi demonstrirao zašto gradovi poput Splita, Rijeke ili Osijeka moraju dobiti veće ovlasti i potpunu kontrolu nad svojim prostorom, kao što to danas ima Zagreb. O tom prijedlogu nedavno je razgovarao s premijerom Plenkovićem, no nije naišao na velik entuzijazam, pa planira uputiti inicijativu Hrvatskom saboru

U primorskim gradovima poput Splita dodatan problem predstavlja pomorsko dobro koje je u nadležnosti Županije, a jedinice lokalne samouprave nemaju ni mogućnost izvlaštenja zemljišta, zbog čega je već desetljećima gotovo nemoguće dovršiti izgradnju nekoliko vitalnih gradskih prometnica.

Šetnja centrom grada ovaj put svela se na dvije neuralgične točke. Prva je Hrvojeva ulica neposredno uz zidine Dioklecijanove palače, gdje je gradska vlast u roku od tri tjedna unatoč otporu gotovo potpuno uklonila gotovo stotinu legalnih šatora i štandova u sklopu glavne gradske tržnice i sada namjerava raspisati natječaj za uređenje šetnice.

Druga lokacija je Istočna obala, na kojoj je već godinama vladao potpuni nered, odnosno ilegalni vašar s više desetaka kioska, štandova i ugostiteljskih objekata. Dio njih uklonjen je još koncem prošlog ljeta, no potom se u priču uplelo više institucija: Splitsko-dalmatinska županija uporno je ukidala gradska rješenja za rušenje a Lučka kapetanija kao državno tijelo - koje je zapravo trebalo počistiti ovaj prostor jer se formalno radi o pomorskom dobru - naprosto nije reagirala. Istočna obala stoga je već mjesecima ograđena i razrovana te čeka uređenje i popločanje.

'Danas želimo pokazati kako neke stvari funkcioniraju, a neke ne, odnosno zašto su naša država i gradovi u velikim problemima. Hrvojeva ulica ubrzano se uređuje jer grad ovdje ima ingerencije i želi to napraviti s prostorom koji je desetljećima bio devastiran i za koji je većina građana vjerojatno vjerovala da je izgubljen. Provest ćemo urbanističko-arhitektonski natječaj i urediti ga po pravilima struke', rekao je Puljak.

  • +8
  • +5

Gradonačelnik Puljak sa zamjenicima obišao je Pazar i Istočnu obalu

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Na drugom dijelu grada, na Istočnoj obali, Split nema potpunu ingerenciju nad svojim prostorom i nemamo suradnju države i Županije u rješavanju problema, pa se oni mjesecima ne mogu riješiti. Ovdje se godinama nalaze potpuno nelegalni kiosci i mi smo se odlučili s time uhvatiti ukoštac, no zbog viška birokracije i opstrukcije na višim razinama to traje predugo, više od sedam mjeseci', upozorio je splitski gradonačelnik.

Njegov zamjenik Ivošević objasnio je da na prometnica na Istočnoj obali, koja vodi prema trajektnoj luci i svim srednjodalmatinskim otocima, po zemljišniku naprosto ne postoji, kao ni nogostup. Za tu instituciju, kaže, vrijeme je doslovno stalo 1951. godine.

'U tom suludo birokratskom sustavu Županija, koja je inače nadležna za pomorsko dobro, od nas je tražila dokaze da cesta doista jest cesta te da nogostup jest nogostup. Lučka kapetanija, koja je ranije postupala na pomorskom dobru, ovdje to nije željela učiniti. Država nam je okrenula leđa, a Županija tražila dlaku u jajetu. Nemoguće je uvoditi red tamo gdje je država otvorila prostor za toliko različitih nadležnosti da na koncu nije nadležan - nitko. Građani su iritirani jer ovo traje punih sedam mjeseci, ali vjerujem da će problem uskoro napokon biti riješen, do ljeta ove godine', rekao je Ivošević.

Za kompletno uređenje Istočne obale splitska gradska vlast pokrenula je anketni natječaj i otvorila raspravu sa svim institucijama, ali po prvi put i građana koji se o tome mogu izjašnjavati preko gradske web stranice.

'Problem je u sporosti birokracije i nesuradnji države i Županije. Grad Split uputit će prijedlog Hrvatskom saboru da se velikim gradovima vrati ingerencija nad cijelim njihovim prostorom te da se na taj način spriječe birokratske zavrzlame i omogući im se uvođenje reda', zaključio je Puljak na koncu šetnje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!