PRVI SUSRET NAKON IZBORA

Parlez-vous français? Doznali smo neobičan detalj sa sastanka Plenkovića i Puljka iza zatvorenih vrata

10.01.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Punih sedam mjeseci od promjene lokalne vlasti i nakon višekratnih poziva na sastanak premijer Andrej Plenković u Splitu se susreo s novim gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Iza zatvorenih vrata razgovarali su o projektima poput cestovne i željezničke infrastrukture, uređenju Žnjana, tehnološkom parku Dračevac i obnovi stadiona Poljud, a kako tportal doznaje, dio razgovora odvijao se na - francuskom

'Onda, govori li Vice Mihanović engleski?' upitao je Plenković Puljka, referirajući se na gafove HDZ-ovog kandidata i prozivanja iz predizborne kampanje. Gradonačelnik mu je odgovorio da po svemu sudeći doista ne govori, a potom je premijer upitao samog Puljka kako se služi francuskim. Kada mu je ovaj odgovorio potvrdno, uslijedio je razgovor na ovom jeziku.

'Trajalo je nekoliko minuta, konverzacija se odvijala mimo preostalih petnaestak osoba u prostoriji. Jedini koji ih je razumio jest predstojnik premijerovog ureda Zvonimir Frka-Petešić, inače izvorni govornik francuskog', prepričao je za tportal jedan od sudionika današnjeg sastanka.

Nakon samog susreta Plenković je bez izjava za novinare, za razliku od ranijeg sastanka s HDZ-ovim županom Blaženkom Bobanom, otišao na sastanak u sjedište splitskog HDZ-a, a potom na obilazak gradilišta Pelješkog mosta i dalje prema Dubrovniku. Pred medije su stali Puljak i ministar prometa Oleg Butković.

  • +14
Split: Andrej Plenković sastao se s Ivicom Puljkom Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Otvorili smo brojna pitanja i projekte u vrijednosti većoj od tri milijarde kuna. Predložili smo rješenja za neke generalne probleme. Jedno od tih je i da Grad Split dobije ingerencije velikog grada kao Zagreb i da tako može upravljati svojim teritorijem. Dotaknuli smo se i niza projekata koji nas povezuju - stadion Poljud, Žnjan, Dračevac, ceste koje se grade s Ministarstvom prometa i Hrvatskim cestama. Mislim da smo postigli vrlo veliku suglasnost. Konstatirao sam da Grad Split ima vrlo dobre odnose sa svim ministarstvima. Imali smo vrlo produktivne kontakte i do sada, nema razloga da se tako ne nastavi. Predložili smo da se projekt Žnjan uvrsti u strateške projekte Vlade da se može što brže realizirati. Na kraju smo pozvali Vladu i premijera da održe sjednicu Vlade u Splitu kada bismo mogli doći s rješenjima za neke od problema koje smo danas istaknuli. Zahvaljujem premijeru i ministru Butkoviću i siguran sam da ćemo nastaviti uspješnu suradnju', rekao je Puljak.

  • +16
Premijer Andrej Plenković sa suradnicima prošetao splitskom Rivom Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Posljednjih godina zaista kontinuiramo radimo na rješavanju prometnih problema u Splitu, koji je prometno zapušten u odnosu na neke druge gradove. Došli smo u fazu da svi veliki projekti polako idu u realizaciju. Početkom veljače potpisat ćemo ugovor za pristupnu cestu do samog ulaza u tunel Kozjak sa sjeverne strane. Počet će radovi na Širini, izdana je građevinska dozvola, ugovor je potpisan još prošle godine. Obići ćemo i radove na Zapadnoj rampi, koja je već u ovom privremenom rješenju odčepila ulaz u grad Split. Tu je i projekt Zagorskog puta, koji je jako bitan u prometnom rasterećenju, nastojat ćemo što prije krenuti u realizaciju. Niz je i projekata koji nisu u samom gradu: projekt od dvije i pol milijarde kuna koji spaja Split i Omiš, na nekim dionicama se izvode radovi. Zadovoljni smo današnjim sastankom s gradonačelnikom. Dobro je bilo, idemo dalje', kazao je Butković.

Kako tportal također doznaje, premijer Plenković izrazito se zainteresirao za projekt zamjene krovišta stadiona Poljud vrijedan oko 100 milijuna kuna, koji je već spreman i čeka realizaciju, te je predložio zajedničko financiranje ovog pothvata 'iz više izvora'. Cjelovita i znatno skuplja obnova kompletnog Poljuda, inače proglašenog zaštićenim kulturnim dobrom zbog svoje arhitektonske vrijednosti, po njegovim riječima trebala bi se odvijati paralelno s izgradnjom novog stadiona u Zagrebu.