jadranska turneja

Plenković napokon s Puljkom: Sedam mjeseci od promjene vlasti premijer će sjesti sa splitskim gradonačelnikom. Što je na stolu?

10.01.2022 u 05:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak će, sedam mjeseci od promjene vlasti i nakon višekratnih javnih poziva, posjetiti Split i sastati se s gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Nakon toga susrest će se i sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, a potom produžiti za Dubrovnik

Puljak je već od prvog tjedna svog mandata pozivao Plenkovića na sastanak u Zagrebu ili Splitu, no nije dobivao odgovor - za razliku od novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, s kojim se premijer susreo u rekordnom roku. Plenković je u međuvremenu posjetio Split i prisustvovao košarkaškoj utakmici, ali s novim gradonačelnikom drugog najvećeg grada u državi - koji je preuzeo vlast od HDZ-a - tek se pozdravio u prolazu.

'Ovo će biti prvi sastanak na kojemu ćemo se dotaknuti najvažnijih tema i problema koji nas povezuju, vjerujem da će biti vrlo konstruktivan i da ćemo dogovoriti suradnju u interesu Splita. Dosad smo imali jako dobre kontakte i odnose s brojnim ministrima i ministarstvima', rekao je Puljak za tportal.

U dokumentu upućenom na adresu Vlade on je još prije nekoliko mjeseci nabrojao teme o kojima bi trebalo razgovarati, a sada će, kazao je, taj popis ažurirati. Nije želio otkrivati detalje.

Pretpostavlja se da će naglasak biti na prometnim projektima, a posebno pristupu trajektnoj luci kao pravcu u nadležnosti države, jer je Split u ljetnim mjesecima i dalje iznimno zagušen. Tu je i problem višegodišnjeg spora oko Spaladium arene, početak projekta uređenja plaže Žnjan vrijednog oko 30 milijuna eura te prijave za sredstva iz europskih fondova i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Moguće je da jedna od tema bude i obnova krovišta stadiona Poljud, za što je u mandatu protekle gradske vlasti već izrađen projekt i ishođena dozvola.

  • +2
Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Puljak je, inače, prije tri mjeseca optužio Plenkovićevu vladu da 'sabotira Split' jer odbija donijeti odluku o dodjeli koncesije na plažu Žnjan gradskoj tvrtki Žnjan d.o.o., a proces je potom dovršen u roku od nekoliko tjedana. Sami radovi još uvijek nisu započeli, a pretpostavlja se da će se to dogoditi po završetku iduće turističke sezone.