NEĆE GLATKO PROĆI

[FOTO] Pogledajte sukobe s policijom zbog izlaska iz Istanbulske konvencije: 'Vratili smo sat 10 godina unazad'

01.07.2021 u 21:39

Bionic
Reading

Tisuće ljudi u četvrtak su u Turskoj prosvjedovale protiv izlaska njihove države iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju obiteljskog nasilja

Prosvjednici u središtu Istanbula nosili su natpise poput: „Ne odustajemo od Istanbulske konvencije. Za nas to nije gotovo“.

Prosvjedi su održani i obalnom gradu Izmiru, prijestolnici Ankari i drugim gradovima, uvijek uz masovnu prisutnost policije.

„Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava“, rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard, prozvavši tursku odluku "bezobzirnom i opasnom porukom" jer bi zlostavljači mogli izbjeći kaznu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u četvrtak je rekao kako je povlačenje Turske iz konvencije „duboko razočaravajuće“.

Predsjednik Tayyip Erdogan najavio je povlačenje Turske iz konvencije u ožujku, a ta je odluka na snagu stupila u četvrtak.

Tursko vodstvo je napuštanje tog dokumenta objasnilo tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele „normalizirati homoseksualnost“.

Erdogan je u obraćanju u četvrtak rekao kako neki u Turskoj žele pogrešno predstaviti tu odluku kao „korak unazad za državu“.

  • +26
Prosvjedi u Turskoj zbog izlaska iz Istanbulske konvencije Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

„Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem“.

Turski čelnik smatra kako država već ima učinkovite zakone protiv nasilja, pa je najavio i „akcijski plan“ o širenju svijesti društva o obiteljskom nasilju.

Istanbulsku konvenciju 2011. je stvorilo Vijeće Europe, a njome se želi stvoriti pravni okvir na razini kontinenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

U Turskoj je taj problem i dalje raširen. Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj, tvrdi njemačka organizacija Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zaustavit ćemo ubojstva žena).

Istanbulsku konvenciju dosad je prihvatilo 35 država, a još 11 ih nije ratificiralo, stoji na stranicama Vijeća Europe. U Hrvatskoj je ona stupila na snagu 1. listopada 2018. godine.