SKUP U FRANCUSKOJ

[FOTO] Plenković na One ocean summitu: Očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova

11.02.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova, a Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u francuskom Brestu.

"Zaštita oceana, najvećeg ekosustava na Zemlji, jednaka je zaštiti našeg planeta, očuvanja naše bioraznolikosti, naših života", rekao je premijer u govoru na samitu One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Hrvatski premijer sudjelovao je na samitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

  • +2
One ocean summit Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković smatra da je zaštita oceana i mora nužna te da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Oceani apsorbiraju trećinu svjetskih emisija ugljika i imaju važnu ulogu u snižavanju globalne temperature, ali ni oni nisu imuni na klimatske promjene i ljudski utjecaj pa ih je potrebno zaštititi.

Hrvatska je zabranila plastične vrećice, plastične proizvode za jednokratnu uporabu poput slamki i štapića za uši, a namjerava pridonijeti i globalnom cilju zaštite oceana, rekao je Plenković.

"Do 2030. ćemo zaštititi 30 posto morskog područja pod našom jurisdikcijom", obećao je hrvatski premijer.

Hrvatska želi uspostaviti još područja ograničenog ribolova čime će se obnavljati prekomjerno iskorišteni morski ekosustavi, po uzoru na Jabučku kotlinu - pozitivan primjer kako se može obnoviti riblji fond i očuvati biološka raznolikost na zadovoljstvo ribara, znanstvenika i svih ljudi.

„To pokazuje da zaštita malog područja može značajno unaprijediti biološku raznolikost i sigurnost hrane”, rekao je Plenković.

Plenković je nakon govora tvitao da je "očuvanje oceana jedan od najvažnijih globalnih izazova" i da "na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora, moramo napraviti maksimalan napor kako bismo zaključili sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira".