Svjetski dan oceana

Ćorić izrazio podršku inicijativi 'Global Ocean Alliance' zaštite morskih područja

08.06.2020 u 12:44

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana oceana, 8. lipnja, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je izrazio podršku inicijativi 'Global Ocean Alliance', koja zagovara zaštitu morskih područja

'Davanje podrške ovoj Inicijativi u skladu je s prijedlogom novog cilja za uspostavu zaštićenih područja u kontekstu novog globalnog okvira za bioraznolikost, kao i najavama cilja nove EU strategije o bioraznolikosti do 2030. godine', istaknuo je ministar Ćorić.

Podsjeća da je u hrvatskom dijelu Jadrana trenutno zaštićeno oko 60.000 hektara morske površine, što je 8,1 posto svih zaštićenih područja u Hrvatskoj.

Također, pod ekološkom se mrežom Natura 2000 nalazi 16,26 posto obalnog mora Republike Hrvatske.

'Hrvatska će i u idućem razdoblju u skladu s nacionalnim, europskim i globalnim ciljevima nastaviti aktivno raditi na zaštiti okoliša i očuvanju bioraznolikosti', poručio je ministar Ćorić.

Međunarodna inicijativa za zaštitu 30 posto svjetskih oceana do 2030. godine pokrenuta je u rujnu 2019., a predvodnik je bilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Inicijativi je od tada pridruženo još 12 država: Belize, Kostarika, Finska, Francuska, Gabon, Kenija, Sejšeli, Vanuatu, Portugal, Palau, Belgija i Švedska, istaknulo je u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

'Inicijativa se zalaže za zaštitu 30 posto morskih područja u kontekstu međunarodnih sporazuma 'Sporazuma o svjetskim morima' i 'Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD'). Inicijativa također potiče donošenje novog provedbenog sporazuma biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne nadležnosti koji će propisati pravila ponašanja za očuvanje bioraznolikosti i genetskih resursa svjetskih mora u tim područjima', kažu u Ministarstvu.

Navode i kako svjetske vlade svoju podršku toj inicijativi izražavaju deklarativno, obraćanjem resornih ministara i dijeljenjem informacija o predmetnim temama putem društvenih mreža. U Ministarstvu ističu kako su oceani i mora izuzetno važni za život na Zemlji. Važan su element i čimbenik globalne cirkulacije zraka i vode te izvor brojnih resursa, koje čovjek oduvijek koristi.

Osim toga, oceani su dom za 80 posto živih bića na Zemlji, a iako pokrivaju 70 posto Zemljine površine, trenutno je samo 2 posto površine svjetskih oceana zaštićeno nekom kategorijom zaštite prirode čime se uklanjaju ili ublažavaju posljedice štetnih gospodarskih djelatnosti i aktivnosti.

Stoga, zaštita morskih područja koja se zagovara inicijativom 'Global Ocean Alliance' trebala bi doprinijeti prilagodbi morskog života na prisutne klimatske promjene te ublažiti štetu koja nastaje zbog utjecaja ljudskog djelovanja, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Svjetski dan oceana obilježava se 8. lipnja diljem svijeta, a ove godine pod sloganom 'Zajedno možemo zaštititi naš dom'.