stradanje grada heroja

[FOTO] Ovo su fotografije iz Vukovara koje se ne smiju zaboraviti

18.11.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

  • +8
Vukovar 1991./92. Izvor: EPA / Autor: MILOS VUKADINOVIC

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

  • +13
Napad srpskih snaga na Vukovar 1991. Izvor: EPA / Autor: MAJA ILIC

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Kolona sjećanja u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjić / CROPIX

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti. U galerijama možete vidjeti fotografije snimljene nakon za vriijeme ratnih operacija u Vukovaru, nakon njegova pada Vukovara i u mjesecima koji su uslijedili. Snimili su ih fotografi agencije EPA i hrvatski fotograf Mišo Lišanin. 

  • +20
Fotografije Miše Lišanina iz Vukovara 1991. Izvor: Privatna arhiva Miše Lišanina / Autor: Mišo Lišanin