SPECIFIČNO KAZNENO DJELO

[FOTO] Oporbene zastupnice s plakatima u sabornici: 'Femicid u Hrvatskoj poprima užasne razmjere'

06.12.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Oporbene saborske zastupnice pridružile su se u utorak zahtjevu Ženske mreže Hrvatske da Vlada donese nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama, a ženama ubijenim ove godine, njih 13, posvetile su petominutnu šutnju

Tražimo i da se femicid definira kao specifično kazneno djelo i da se izmjenom zakonodavnog okvira omogući kažnjavanje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere, rekla je u ime zastupnica Marijana Puljak (Centar).

Za njenog govora za govornicu je izašlo desetak oporbenih zastupnica s plakatima na kojima su pisala mjesta, način i ubojice žena.

Femicid je moguće predvidjeti, obrazac do njega dobro je poznat

Puljak je upozorila da femicid, kao najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja, u Hrvatskoj "poprima užasne razmjere", da stopa ubojstava kontinuirao bilježi porast, da se po broju femicida Hrvatska svrstala u tri najgore zemlje Unije.

Od početka ove godine ubijeno je 13 žena, naglasila je i upitala se zašto, te odgovorila – zato što su žene.

Podsjetila je da je femicid specifična vrsta ubojstva koju je moguće predvidjeti, da je obrazac nasilja koji do njega dovodi vrlo dobro poznat.

Šest majki ove je godine ubio sin, pet djevojaka i žena partner ili bivši partner, dvije žene ubio je poznanik. Ni jedno od tih ubojstava nije se dogodilo slučajno, kazala je i naglasila kako je baš svako ubojstvo posljedica opće tolerancije prema nasilju nad ženama, vidljive kroz relativizaciju problema, preblage kazne počiniteljima, preslabu podršku žrtvi.

Saborske zastupnice pridružile su se globalnoj kampanji Ženske mreže Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Uz poruku „Ni jedna žena manje, ni jedna žrtva više“, Urša Raukar Gamulin (ZLB) svojih pet minuta za govor na slobodnu temu posvetila je šutnji za 13 ubijenih žena.

Suverenisti osudili nasilje nad ženama, dio kolegica prozvali za licemjerje

Osudi svakog nasilja nad ženama priključili su se i Hrvatski suverenisti, prozvavši pritom pojedine kolegice za licemjerje.

Pojedine kolegice koje su tu stajale su licemjerne, jer traže osudu nasilja nad ženama, a istovremeno traže da se u Ustav uvede nasilje nad nerođenim djetetom i ubojstvo nerođenih, rekao je Marijan Pavliček, očito misleći na zahtjeve lijeve oporbe da se u Ustav unese pravo na pobačaj.

  • +3
Akcija Ženske mreže Hrvatska na Trgu svetog Marka Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nemojte biti licemjerni, budimo korektni i pogledajmo se u ogledalo, nemojmo biti ideološki obojani. Ako osuđujemo, onda osudimo sve, rekao je Pavliček.

Ženska mreža Hrvatske upozorila je ranije u utorak akcijom "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje" na Markovu trgu da je Hrvatska treća najgora zemlja u EU-u po broju femicida te pozvala na osmišljavanje nacionalne strategije za suzbijanje i prevenciju femicida.