NA PUTU ZA ZAGREB

[FOTO] MORH objavio fotografije: Ovako izgleda olupina palog MiG-a

08.12.2022 u 17:37

Bionic
Reading

Dijelovi aviona MiG-21 koji se srušio prije dva dana izvučeni su i cestovnim putem prevoze se do Zagreba, priopćio je MORH

Dijelovi aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se srušio prije dva dana na području Virovitičko-podravske županije tijekom jutarnjih sati u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine izvučeni su i cestovnim putem prevoze se do Zagreba, priopćio je MORH.

U izvlačenju ostataka srušenog zrakoplova sudjelovali su pripadnici Zapovjedništva za potporu sa sredstvima za prijevoz i utovar (dizalice, kamioni i labudice).

Iz MORH-a podsjećaju da su nakon pada aviona MiG-21, na terenu odmah angažirane operativne snage sustava civilne zaštite te su se u operaciju traganja i spašavanja pilota uz pripadnike Hrvatske vojske uključile i ostale sastavnice sustava Domovinske sigurnosti: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, MUP, kao i lovci te lokalna zajednica koja je ustupila svoje prostore za rad i boravak osoba uključenih u operaciju.

  • +6
Olupina palog MiG-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Čobanović / MORH

Piloti su pronađeni u rekordno kratkom roku te su medicinski zbrinuti zahvaljujući brzoj reakciji svih službi uključenih u potragu. U navedenim aktivnostima na terenu od 6. do 8. prosinca bilo je angažirano ukupno oko 200 osoba.

Brigadni general Ivan Turkalj na mjestu pada aviona MIG-21. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Također, nakon nesreće pristupilo se traganju za ostacima zrakoplova koji su i locirani te su nakon provedenog očevida koje je provelo nadležno Državno odvjetništvo uz stručnu potporu pripadnika Kriminalističke Vojne policije izvučeni i prevoze se u Zagreb gdje će se nastaviti istraga i provoditi daljnje analize.

  • +4
Pao MiG-21 kod Voćina Izvor: Društvene mreže / Autor: DVD Voćin/Facebook