pred novinarskim domom

[FOTO] HND i SNH suprotstavili se izručenju Assangea

08.10.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u subotu su se simboličkom akcijom ispred Novinarskog doma suprotstavili izručenju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i čelnica SNH Maja Sever istaknula je kako bi se američki slučaj protiv Juliana Assangea mogao pokrenuti protiv bilo kojeg novinara na svijetu na istom temelju. Odluku britanskog ministra unutarnjih poslova da dopusti izručenje Assangea ocijenila je udarcem na slobodu medija i slobodu govora.

''Ovo nije samo udar na Assangea, već i na svakog novinara i na njegov slobodan pristup informacijama. Svaki udar i pritisak na Assangea pritisak je na novinarstvo, na vašu i našu slobodu'', kazala je Sever. Ocijenila je i kako je borba za neizručenje Assangea borba za ionako krhku demokraciju u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglasio je potrebu da se svi novinari mobiliziraju i izraze solidarnost u obrani Assangeove slobode, a ocijenio je i kako je postupak britanskih vlasti u ovom slučaju za svaku osudu.

''Danas Assange, a sutra bilo tko od nas, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Ovo je udar na temelje novinarstva, ovo je udar na slobodu izričaja i borbu za istinu'', kazao je Zovko. Upozorio je i da će, izruči li se Assange, male zemlje kao sateliti velikih bi taj princip mogle primijeniti i u svojim društvima. Zaključio je kako je cilj akcije – sloboda za Assangea, ali iza točno i istinito novinarstvo.

HND-ov prosvjed za Juliana Assangea Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

U sklopu globalne akcije suprotstavljanja Assangeovu izručenju u Londonu je u subotu formiran ljudski lanac oko zgrade parlamenta, održano je dvadesetak akcija diljem svijeta, a oglasila se i Međunarodna federacija novinara (IFJ).

''Pozivamo američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega i tražimo od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu medija da potaknu svoje vlade da osiguraju Assangeovo oslobađanje. Bez obzira na osobne stavove, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, a svi novinari i medijski djelatnici bit će ugroženi", priopćili su iz IFJ-a.