osnivač WikiLeaksa

Amnesty nazvao izručenje Assangea 'zastrašujućom porukom'

17.06.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard izjavila je da je odluka o britanskom izručenju Juliana Assangea zastrašujuća poruka novinarima diljem svijeta

"Izručenje Juliana Assangea SAD-u dovest će ga u veliki rizik i poslati zastrašujuću poruku novinarima diljem svijeta. Ako se izručenje nastavi, Amnesty International je vrlo zabrinut da će se Assange suočiti s velikim rizikom produljenog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja."

Diplomatska uvjeravanja SAD-a da Assange neće biti zatvoren u samici ne mogu se uzeti ozbiljno zbog prethodne povijesti, ocijenila je ona.

"Pozivamo Veliku Britaniju da se suzdrži od izručivanja Juliana Assangea, SAD da odbaci optužbe i da se Assange oslobodi."

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije i konac pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je "crni dan za medijske slobode".

"Ministrica unutarnjih poslova (Priti Patel) odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti", reagirao je WikiLeaks.

sve osim nogometa

Učitavanje...