KATASTROFALAN POTRES

Fotke užasa s Haitija

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2010 12:14
  • Objavljeno 13.01.2010 u 07:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najjači potres u više od 200 godina pogodio je u utorak Haiti, srušivši bolnicu u tromilijunskom glavnom gradu Port-au-Princeu, teško oštetivši Nacionalnu palaču u kojoj je sjedište predsjednika, sjedište UN-a i brojne druge zgrade, a još nema ni grubih procjena broja žrtava.
SIPA

SIPA

Izvor: Sipa Press / Autor: -

Dva hrvatska policajca Igor Kruljac i Tihomir Svatoš, koji su na Haitiju u mirovnoj misiji, kao i jedna hrvatska četveročlana obitelj, prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova nisu ozlijeđeni, no s njima se ne može stupiti u kontakt.

Američki diplomati i humanitarni djelatnici izvijestili su da tijela leže na ulicama i opisali stanje kao 'totalnu katastrofu i kaos', a fotograf agencije AP je izvijestio da je Port-au-Prince 'uvelike razoren'. Brojni slumovi koji okružuju grad su srušeni kao kule od karata.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda su kazali da satima nakon potresa magnitude 7 Richtera, koji je pogodio Haiti u 16,53 sati po lokalnom vremenu u utorak, nisu imali podataka o tome što je velikim brojem osoblja UN-a. Misija UN-a na Haitiju broji 9.000 pripadnika.

Komunikacije su jako poremećene, što čini nemogućim dobivanje potpune slike razaranja koje je potres počinio u toj najsiromašnijoj zemlji zapadne polutke, čijih 80 posto od devet milijuna stanovnika živi u ekstremnom siromaštvu, polovica s manje od 400 dolara godišnje.

Karel Zelenka, predstavnik Katoličke službe za pomoć (CRS) u Port-au-Prince, rekao je ranije američkim kolegama preko telefona kako su vjerojatno poginule tisuće ljude, javila je glasnogovornica CRS-a, Sare Fajardo.


'On je izvijestio da je to totalna katastrofa i kaos, da oblaci prašine okružuje Port-au-Prince,' rekla je Fajardo u sjedištu CRS-a u Marylandu.

Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley rekao je u Washingtonu da je američko veleposlanstvo na Haitiju ostalo 'doslovno u mraku', nakon što je prekinuta opskrba strujom.

'Oni su izvijestili o rušenju mnogih građevina. Vidjeli su brojna tijela na ulicama i pločnicima prekrivena s ruševinama. Jasno je da će se raditi o ozbiljnom gubitku života', rekao je Crowley.

Alain Le Roy, voditelj mirovnih operacija UN-a u New Yorku, izjavio je u utorak navečer da je sjedište mirovne misija UN-a, koja broji 9.000 članova, ozbiljno oštećeno kao i ostali objekti.

Felix Augustin, generalni konzul Haitija u New Yorku, izjavio je da se dio Nacionalne palače urušio.

'Zgrada se urušila na više mjesta,' rekao je. 'Izgubljeni su životi. ... Trajat će najmanje dva ili tri dana dok ljudi doznaju što se događa', rekao je Augustin.

SIPA

SIPA

Izvor: Reuters / Autor: ¸

Potres magnitude 7 Richtera, imao je epicentar oko 15 km zapadno od Port-au-Prince na dubini od 8 km, objavio je Geološki institut SAD-a. Njegov geofizičar Kristin Marano nazvao ga je najjačim potresom od 1770. godine na području koje je danas Haiti. Godine 1946. potres magnitude 8,1 Richtera pogodio je Dominikansku Republiku i uzdrmao Haiti, izazivajući tsunami u kojem je poginulo 1.790 ljudi.

Nakon jučerašnjeg potresa uslijedilo 13 snažnih tektonskih udara, najjači magnitude 5,9 stupnjeva. Dano je i upozorenja za tsunami, koje je kasnije opozvano.

Veleposlanik Haitija u SAD-u Raymond Alcide Joseph izjavio je u utorak da je razoran potres koji je pogodio glavni grad Port-au-Prince izazvao katastrofu velikih razmjera.

Govoreći za TV mrežu CBS o informacijama koje je dobio od dužnosnika iz svoje zemlje, Joseph je kazao kako mu je predstojnik ureda predsjednika Fritz Longchamp, kazao da je vozio automobil u istočnim predgrađima glavnog grada kada su se počele rušiti zgrade na obje strane ceste, pa je morao parkirati i nastaviti pješice.

"On je rekao da je to katastrofa velikih razmjera", kazao je Joseph.

Na traženje da komentira izvješća o rušenju bolnice u Port-au-Princeu, veleposlanik je kazao da je dobio takva izvješća od djelatnika humanitarne udruge World Vision koji mu je rekao da se svugdje u gradu čuje zapomaganje i plač, te da za sada nitko ne može prebrojati mrtve.

"On je kazao da će to biti stvarna katastrofa", dodao je Joseph. Haićanski je diplomat kazao da je u potresu oštećena i predsjednička palača, zgrada porezne uprave, a da su mnogi 'slumovi' na brdima oko Port-au-Princea porušeni kao kule od karata.

Pročitajte i ostale članke o potresom pogođenom Haitiju:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi