INVESTICIJE NA NULI

Forumi propuštenih prilika

26.04.2013 u 10:00

  • +9

Forumi propuštenih prilika

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Hrvatsku već toliko dugo trese kriza da se više nitko ne sjeća kad je počela. Vladajući očajnički traže investitore koji će pomoći zaustaviti negativne trendove u gospodarstvu, ali osim lijepih riječi nije mnogo napravljeno. Prema posljednjim službenim informacijama, u posljednjem kvartalu izravne investicije su u potpunosti presušile

U posljednjih godinu dana održani su brojni poslovni ili gospodarski forumi s potencijalnim stranim investitorima, ali slobodno ih možemo nazvati forumima propuštenih prilika.

Prisjetimo se samo nekih. Nema tome ni godinu dana kada je u svibnju prošle godine održan Hrvatsko-kineski gospodarski forum u HGK-u. Pompozno najavljivan kao prilika da se kroz Luku Rijeka pozicioniramo kao vrata za plasman kineske robu za Europu, neslavno je propao. Kinezi su došli i otišli, a ništa se nije promijenilo.

Spomenimo potom ekspediciju u studenome prošle godine u Katar, predvođenu tadašnjim prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem i predsjednikom Ivom Josipovićem. Katarskom šeiku nudio se u prvom redu projekt LNG, a on je samo obećao da će slati plin kada ga netko drugi sagradi. Također je obećao doći u uzvratni posjet kako bi se utanačila daljnja suradnja. Još ga čekamo.

Prethodno je održani i Hrvatsko-britanski u ožujku i Hrvatsko-slovački poslovni forum u srpnju prošle godine, a potom nabrojimo još i dva ovogodišnja s partnerima iz Švedske i Njemačke, a opipljivih rezultata još nema.