sinergija s f-35a

Finci nabavljaju krstareće rakete koje mogu dobaciti do Moskve i Minska

16.06.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Finska je kao najnovija članica NATO-a koja graniči s Rusijom dogovorila kupnju dodatnih krstarećih raketa dugog dometa, a one iz te nordijske zemlje mogu dosegnuti ciljeve u Moskvi. Naručeni projektili namijenjeni su višenamjenskim borbenim avionima tipa F-35A, koji Fincima tek trebaju stići, ali i F/A-18C, koje već imaju te ih podjednako koriste u lovačkim i jurišnim zadaćama

Odjel za logistiku finskih obrambenih snaga izvijestio je da je po naputku ministra obrane Anttija Hakkanena dogovorio kupnju krstarećih raketa za lansiranje iz zraka i produženog dometa JASSM-ER tipa AGM-158B. Sporazum uključuje nabavu opreme za održavanje borbene spremnosti tih projektila i rezervnih dijelova te tehničku i logističku podršku.

Broj naručenih projektila i vrijeme njihove isporuke nisu poznati, ali prema finskim izvorima, izvještava se da će oružje stići uzimajući u obzir raspored za usvajanje lovaca F-35A, od kojih bi prvi trebao doći 2026. godine. Uz nadolazeće lovce pete generacije, nosač naručenih dalekometnih krstarećih projektila u finskom ratnom zrakoplovstvu trebao bi postati i F/A-18C.

Finsko ratno zrakoplovstvo treba dobiti 64 višenamjenska lovca u konfiguraciji F-35A Block 4, a očekuje se da će zamijeniti F/A-18 od 2028. do 2030. godine. F-35 bi trebali biti u službi do 2070-ih godina, a finsko ratno zrakoplovstvo procjenjuje da godišnji operativni troškovi neće premašiti 254 milijuna eura, koliko trenutno iznose operativni troškovi za flotu F/A-18.

Ugovor o kupnji F-35A uključuje dodatne mlazne motore, opremu za održavanje i obuku te rezervne dijelove. Također će biti pružene usluge potrebne za rad i održavanje tih aviona, a predviđena je i obuka zrakoplovnog i tehničkog osoblja finskih obrambenih snaga.

Domet od gotovo tisuću kilometara

Sporazum je važna prekretnica za finski program nabave borbenih zrakoplova pete generacije, nužnih nakon što je Rusija otvoreno napala Ukrajinu. Budući da Moskva učestalo prijeti Helsinkiju zbog prošlogodišnjeg ulaska u NATO, Finska je odlučila popuniti arsenal oružja za nadolazeće F-35. Pored 70 komada dugodometnih projektila JASSM tipa AGM-158A, koje već imaju u posjedu, Finci su u strahu od Rusa odlučili nabaviti inačicu tog projektila s produženim dometom.

Dizajniran za lansiranje iz lovaca i jurišnika, AGM-158B će biti oružje najvećeg dometa u sklopu finske vojske jer može pogoditi ciljeve u radijusu od 980 kilometara. Zahvaljujući njemu, gradovi poput Moskve i bjeloruskog Minska naći će se u operativnoj zoni finskih zračnih snaga.

Raketa AGM-158B namijenjena je za precizne udare na kopnene i morske ciljeve s relativno sigurne udaljenosti. Riječ je o projektilu koji proizvodi američki Lockheed Martin, a u najnovijoj inačici B ima ugrađen autonomni sustav za kontrolu leta i navođenje na ciljeve, kojim se manipulira putem sustava za inercijalno navođenje (INS) i GPS-a, te osigurava potrebnu preciznost zadanih koordinata cilja i točke s koje je lansiran.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Easy News

Uz diversificiran sustav kontrole leta i navođenja, AGM-158B koristi sustav TERCOM za prilagodbu leta projektila na temelju karakteristika terena. Sve to pruža značajnu zaštitu od prepreka koje postavljaju neprijateljski sustavi za elektroničko ratovanje.

Stižu i visokoprecizne bombe malog promjera

U završnoj fazi leta, pri ulasku u zonu udara, AGM-158B može ciljati putem unaprijed zadanih koordinata ili preko infracrvenog navođenja koje traži metu i provjerava je pomoću standarda ugrađenog u svojevrsno putno računalo. O njegovoj visokoj preciznosti govori i podatak da deklarirano moguće odstupanje pri udaru ne prelazi tri metra.

Valja podsjetiti da se Finska već neko vrijeme priprema za mogući sukob s Rusijom, pa je u ožujku ove godine naručila veliku seriju visokopreciznih bombi malog promjera (SDB-I) tipa GBU-39 i komplet za navođenje koji pretvara nenavođene ili 'glupe' bombe u precizno navođeno streljivo za sve vremenske prilike. Oba oružja namijenjena su za naručene avione F-35A.

Bomba GBU-39 sposobna je precizno pogoditi ciljeve na srednjim udaljenostima. Zahvaljujući njezinim relativno malim dimenzijama, lovac ili jurišnik, ovisno o zadaći, može istovremeno nositi nekoliko SDB-a I. Ugovor o nabavi predviđa kupnju prateće opreme i usluga, a isporuke bi trebale početi već ove godine.

Nabava, koja bi trebala biti dovršena do 2030. godine, sveobuhvatna je i uključuje držače za bombu tipa BRU-61, materijale za obuku, tehničku dokumentaciju, rezervne dijelove, potrošni materijal te usluge dostave i podrške proizvođača i dobavljača. Ukupna vrijednost tog ugovora iznosi nešto više od 79 milijuna eura.