35,5 milijuna kuna

Rijeka u 2021. zabilježila višak prihoda, koristit će ga za pokrivanje duga grada

21.04.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Ukupni prihodi riječkog gradskog proračuna i proračunskih korisnika u 2021. iznose milijardu i 62 milijuna kuna, a rashodi su bili nešto manji pa je ostvaren višak prihoda od 35,5 milijuna kuna, kojim će se pokriti zaduženje grada

Rečeno je to u četvrtak na kolegiju gradonačelnika Marka Filipovića s kojega je Gradskom vijeću upućen prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2021.

Grad Rijeka ostvario je višak od 40,8 milijuna kuna, dok su proračunski korisnici imali različite rezultate, ali ukupni manjak prihoda 5,2 milijuna kuna.

Na višak prihoda Grada Rijeke najviše su utjecali bolji porezni prihodi i manji rashodi.

Manjak proračunskih korisnika se, pak, najviše odnosi na prihode Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke. Objašnjeno je da nije riječ o manjku iz poslovanja, nego će prihodi od predujmova kupaca stanova na Martinkovcu biti iskazani nakon završetka izgradnje, dok su rashodi gradnje iskazani u izvješću za 2021.

Na kolegiju je istaknuto da višak iz 2021. utječe na smanjenje ukupnog kumuliranog manjka Grada Rijeke, koji potkraj prošle godine iznosio 98,9 milijuna kuna.

Na Gradsko vijeće upućen je i prijedlog o utvrđivanju popisa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke koji su predmet kupoprodaje.

Procijenjena vrijednost 13 poslovnih prostora u zakupu, koje se predlaže uvrstiti na popis za prodaju, je 10,2 milijuna kuna.