TOM COTTON

Za novog šefa CIA-e dolazi mladi senator koji bi sve probleme rješavao vojnim akcijama

05.01.2018 u 21:29

Bionic
Reading

Prema napisima američkih medija, republikanski senator Tom Cotton mogao bi, dobije li naklonost američkog predsjednika Donalda Trumpa, uskoro postati direktor CIA-e. Cotton, kao satnik američke vojske s iskustvom iz ratova u Iraku i Afganistanu, slovi kao 'jastreb' koji je tu titulu stekao zalaganjem za prijetnju silom i tvrdim stavom prema Rusiji i Kini, ali i odbijanjem svake diplomacije i pregovora, osobito u pogledu Iraka. Tportal donosi portret mogućeg prvog čovjeka američke tajne službe koji bi na tom mjestu mogao naslijediti sadašnjeg čelnika Mikea Pompea, ukoliko on iz obavještajne agencije prijeđe u State Department

Četrdesetjednogodišnji republikanski senator iz Arkansasa Tom Cotton oličenje je ambicije i trenutno najmlađi američki senator koji dolazi iz farmerske obitelji. Kao odličan učenik s lakoćom je upisao prestižni pravni fakultet na Sveučilištu Harvard, na kojem je i doktorirao 2002. godine. S doktoratom u džepu Cotton se vrlo brzo zapošljava u uglednoj odvjetničkoj tvrtki Gibson, Dunn & Crutcher, no u nedostatku uzbuđenja nakon tri godine odvjetničke prakse prijavljuje se u američku vojsku.

Odluku o vojnom pozivu, kako sam priznaje, donio je nakon kolebanja između advokature i želje za akcijom poslije terorističkih napada 11. rujna pa se prijavljuje američkim rendžerima s kojima 2006. kao zapovjednik voda sudjeluje u operaciji Iračka sloboda.

Kao jedan od niže rangiranih zapovjednika, Cotton iz Iraka uredništvu dnevnika The New York Times šalje pisma u kojima optužuje novinare za špijunažu i dovođenje u opasnost čitave akcije oslobađanja Iraka od terorista, no njegovi zahtjevi nisu naišli na plodno tlo te su mu pretpostavljeni sugerirali da ih prestane slati.

Nakon iračke avanture Cotton se vraća u domovinu s činom poručnika te dvije godine služi kao zapovjednik počasnog voda na Nacionalnom vojnom groblju Arlington. Kao pripadnik 3. pješačke pukovnije, budući političar 2008. godine odlazi u Afganistan, u kojem godinu dana provodi kao protuteroristički instruktor. Nakon afganistanske epizode, kao višestruko odlikovani časnik napušta vojsku te se nakratko zapošljava kao savjetnik u analitičkom gigantu McKinsey & Company.

Nezadovoljan mirnodopskim poslom i nedostatkom akcije, Cotton se baca u političke vode i već 2013. godine ulazi u Donji dom Kongresa, a dvije godine kasnije i u Gornji dom kao republikanski senator savezne države Arkansas te počinje njegov vrtoglav uspon.

Tom Cotton Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Prema napisima američkih medija, Cotton je jedan od najagresivnijih republikanskih zagovornika prekomorskih vojnih akcija, a na scenu je stupio kao vatreni zagovornik rata u Iraku, čime je brzo privukao pažnju ostalih 'jastrebova' iz redova svoje stranke. O Cottonu pohvalno piše i utjecajni The Washington Post, opisujući ga kao 'neobičnog početnika' koji se zalaže za jaku američku nazočnost u svijetu.          

Javnosti se nametnuo i neslaganjem s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, osobito s njegovim naporima u postizanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

'Jedna stvar koju sam naučio u vojsci ta je da kad je vaš protivnik na koljenima - bacite ga na zemlju i zadavite', izjavio je tim povodom Cotton u razgovoru za The New Yorker. Pritom je kritizirao i Obaminu ratnu taktiku u Afganistanu, dodajući kako su američki prekooceanski ratovi 'potrebni, pravedni i plemeniti' te time naglasivši kako su vojne opcije jedina rješenja svjetskih problema.

O Cottonovu privatnom životu malo se zna, osim da je oženjen i da ima dvoje djece te da je gorljivi pripadnik Metodističke crkve i veliki ljubitelj sporta.