OTKRILI VISOKI DUŽNOSNICI

Trump ipak razmišlja o Tillersonovoj smjeni, zamjena je već spremna

30.11.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump razmatra otpuštanje državnog tajnika Rexa Tillersona s kojim se ne slaže u pristupu prema Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima, otkrili su visoki dužnosnici u četvrtak

Tillersona bi mogao zamijeniti direktor CIA-e Mike Pompeo, poznat kao čovjek odan Trumpu sa strogim pristupom prema vanjskoj politici. Smjena na funkciji tajnika mogla bi se dogoditi u narednim tjednima u sklopu dosad najvećeg preustroja Trumpove administracije. 

Republikanski senator Tom Cotton, jedan od najvećih Trumpovih branitelja u Kongresu, trebao bi zamijeniti Pompea na čelu CIA-e, otkrili su dužnosnici za Reuters, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Još uvijek se ne zna je li Trump dao konačno odobrenje za tu smjenu, no jedan od dužnosnika otkriva da je predsjednik zatražio da se taj plan provede. 

Već se dugo šire glasine o odlasku Tillersona, bivšeg izvršnog direktora Exxon Mobila koji se sve više razilazi s Trumpom oko pitanja poput pristupa prema Sjevernoj Koreji ili rezova u State Departmentu

U listopad su u javnost izašli napisi kako je Tillerson privatno Trumpa nazvao 'moronom', što je on odbacio.

Strategija tranzicije

Nekoliko dana prije toga američki je predsjednik na svom Twitter profilu napisao kako Tillerson ne treba gubiti vrijeme tražeći pregovore sa Sjevernom Korejom oko njezinog nuklearnog i programa projektila, što je interpretirano kao znak marginaliziranosti državnog tajnika. 

Dvojica političara se ne slaže ni oko krize na arapskom poluotoku koja uključuje Katar

Jedan izvor iz administracije tvrdi kako je Trump od Johna Kellyja, predstojnika svog ureda, zatražio da pripremi strategiju tranzicije, a o tome se već raspravlja s drugim dužnosnicima. 

Prema tom planu, na kojemu se radi tjednima i o kojem je prvi pisao The New York Times, preustroj osoblja dogodit će se krajem godine ili nedugo nakon toga.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Upitan o Tillersonovoj sudbini ranije u četvrtak tijekom susreta s princem nasljednikom Bahreina, Trump je novinarima rekao: 'On je ovdje, Rex je ovdje'. 

'Kao što je predsjednik rekao, 'Rex je ovdje'. Trenutno nema nikakvih objava o personalnim promjenama. Tajnik Tillerson nastavlja voditi State Department, a cijeli je kabinet usredotočen na dovršavanje ove nevjerojatno uspješne prve godine administracije predsjednika Trumpa', priopćila je kasnije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

O Tillersonovom odlasku govorka se već mjesecima, a kao njegova zamjena se spominjala Nikki Haley, sadašnja američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima.

Pompeo kao favorit 

No u međuvremenu je glavni favorit za to mjesto postao Mike Pompeo, bivši zastupnik u Kongresu koji je trenutno na čelu CIA-e.

 Tillerson je većim dijelom svog mandata pokušao ublažiti oštrinu Trumpove unilateralne vanjskopolitičke strategije 'Amerike na prvom mjestu', no u tome nije imao previše uspjeha. Američki predsjednik se nekoliko puta javno suprotstavio njegovim diplomatskim inicijativama. 

Izvor blizak Tillersonu otkrio je kako je njegov originalan plan u trenutku preuzimanja dužnosti državnog tajnika bio da odstupi s funkcije u veljači. 

'Njegov plan je bio da ostane na funkciji godinu dana i da potom nađe razlog za otići. Tko zna da li to još uvijek vrijedi', tvrdi izvor. 

Senator Bob Corker je s Tillersonom razgovarao u četvrtak i naglasio kako on ne zna za nikakve planove o svojoj smjeni. 

Ako ona bude provedena, to će biti posljednja u nizu smjena i odlazaka u Trumpovoj administraciji u proteklim mjesecima. Dosad su funkcije napustili ili su otpušteni njegov predstojnik ureda, savjetnik za nacionalnu sigurnost i direktor FBI-ja.