6 milijuna kuna

Evo koje su institucije hrvatskog naroda u BiH dobile financijsku potporu Hrvatske

30.11.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u petak je potpisao ugovore o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, i to sa Sveučilištem u Mostaru i Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) Mostar, za što je u 2018. godini ukupno izdvojeno 6 milijuna kuna

Potpora Republike Hrvatske se pruža kako bi se potaknuli razvojni projekti i programi mostarskog Sveučilišta, te provedba kulturnih projekata i programa HNK Mostar.

„Ovo je ulaganje u ljude, koji su, kako svjedočimo i ovih dana kroz sportske uspjehe, najvrjedniji resurs svake zemlje, a upravo ulaganjem u Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno Kazalište Mostar nastojimo stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini, u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Milas.

Dodao je kako je potpora mostarskom Sveučilištu ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u BiH, a time i cijelog društva, te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Milas je potpisao ugovore u ime Središnjeg državnog ureda, dok je iste u ime Sveučilišta u Mostaru potpisao rektor Zoran Tomić, a u ime HNK Mostar ravnatelj Ivan Vukoja.

Rektor Tomić i ravnatelj Vukoja zahvalili su na potpori te istaknuli kako je, od konkretne financijske potpore koji dobivaju, značajnija ona druga a to je spoznaja da uvijek, u svim prigodama, mogu računati na Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske.

Međusobna povezanost, osjećaj da pripadamo istom hrvatskom narodu, bez obzira gdje živjeli, kroz ovaj način se dodatno jačaju, rekli su. Kao glavne ciljeve koje Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište nastoje u svom djelovanju postići, naveli su promicanje kulture, obrazovanja, znanosti te prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine, posebice Hrvata koji žive u toj zemlji.

Na potpisivanju je naglašeno kako su se obje ove institucije, već sada, svojim radom i djelovanjem, snažno ucrtale na obrazovnu i kulturnu kartu Europe.

Rektor Tomić je naglasio kako će se dobivenim sredstvima primarno financirati svi studijski programi Sveučilišta u Mostaru koje je jedino hrvatsko sveučilište izvan Republike Hrvatske koje svoju nastavu izvodi na hrvatskom jeziku.

"Sveučilište je jedno od vodećih sveučilišta na jugoistoku Europe prema kriterijima koje primjenjujemo u okviru europskih standarda, što je moguće zbog sredstava i nastavnika koji dolaze iz Hrvatske i koji taj sustav jačaju", istaknuo je.

HNK u Mostaru financijsku potporu iskoristit će za sanaciju i dovršetak izgradnje postojećeg objekta, provedbu kulturnih projekata, gostovanja, za proširenje ansambla i tehničko-produkcijskog osoblja, za nabavu opreme, te za privlačenje publike, osobito mlađe. Protekle tri godine HNK provodi akcije privlačenja mladih kazalištu te su uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda osigurali suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, napomenuo je Vukoja.

"S ponosom mogu reći da su u prethodnoj sezoni gotovo 50 posto naše publike činili studenti. Mi smo kao institucija kulture u kroničnom nedostatku sredstava da bismo kvalitetno mogli obavljati svoj rad, stoga je potpora koju dobivamo iznimno značajna", naglasio je Vukoja i dodao kako im mnogo znači pripadanje "širem nacionalnom korpusu".

"Suradnjom šaljemo simboličku poruku o nedjeljivosti hrvatskog naroda te je pokazatelj ustrajnosti hrvatskog naroda u očuvanju vrijednosti i baštine", zaključio je Milas.