tečaj hrvatskog jezika

Potomci hrvatskih iseljenika iz Južne Amerike i Australije kao stipendisti primljeni u hrvatsko državljanstvo

23.03.2018 u 14:45

Bionic
Reading

Sedmero potomaka hrvatskih iseljenika, stipendisti koji su pohađali tečaj hrvatskog jezika Croaticum na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, povodom njihova primitka u hrvatsko državljanstvo primio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, a svi su izrazili želju i spremnost ostati u Hrvatskoj

Državljanstvo su u četvrtak dobili ekonomist Antony Ivan Bosnic iz Australije, Ivana Maria i Fiorella Guadalupe Valdivia Grubisic iz Perua koje su završile ekonomiju te upravu i turizam, Katia Maria Rocio Gomez Marachi iz Paragvaja koja je završila turizam.

Državljanstvo je dobilo i troje stipedista iz Čilea - Mariela Volterine Koljanin Vasquez, Igancio Rodrigo Romero Perez te Antonia Javiera Contador Buzolic, koji su završili psihologiju, novinarstvo i ekonomiju te pravo, izvijestio je Ured.

Projekt učenja hrvatskog jezika Središnji ured provodi od 2012. godine, tečaj se održava na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a do akademske 2016./17. godine dodijeljeno je 731 stipendija za 536 polaznika.

Od akademske 2015./16. moguće je i internetsko učenje hrvatskoga jezika.

Cilj je projekta, uz učenje jezika, upoznati hrvatsku kulturu, promicati suradnju te povezati Hrvatsku s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Projektom se želi i potaknuti povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, a onima koji su se već uselili pomoći da se lakše uključe u gospodarski i društveni život u Hrvatskoj.