upozorenje ecdc-a

Europa ima sve ozbiljniji problem s opasnim komarcima: Raste broj slučajeva denga groznice

11.06.2024 u 14:04

Bionic
Reading

U Europi je značajno porastao broj slučajeva denga groznice, ali zabilježeno je i sve veće lokalno širenje infekcije virusom Zapadnog Nila – virusnih bolesti koje prenose komarci, priopćio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ECDC

U 2023. u Europi je prijavljeno 130 lokalno zaraženih slučajeva denga groznice, a u 2022. zabilježen je 71 slučaj. Značajan je to porast u usporedbi s desetogodišnjim razdobljem od 2010. do 2021., kad su ukupno bila 73 slučaja.

U porastu su i uvezeni slučajevi. Dok je u 2022. uvezeno 1572 slučaja denga groznice, u 2023. bilo ih je čak 4900. To je najveći broj uvezenih slučajeva od 2008., otkako EU vodi evidenciju i nadzire pojavnost ovog virusa u EU-u.

Iz ECDC-a napominju i da je početkom godine nekoliko zemalja izvijestilo o značajnom povećanju broja uvezenih slučajeva, što bi moglo naznačiti da će brojke za tekuću godinu biti još veće.

Što se pak tiče virusa zapadnog Nila, u 2023. prijavljeno je 713 lokalno zaraženih slučajeva u 123 regije unutar devet zemalja EU-a. U 22 regije ovaj virus se pojavio prvi put, a zabilježeno je i 67 smrtnih slučajeva. Prijavljeni broj slučajeva manji je u odnosu na godinu ranije (1133), ali se povećao broj regija sa zaraženima – najviši je od vrhunca 2018. – što ukazuje na široku geografsku cirkulaciju virusa.

'Europa već može vidjeti kako klimatske promjene stvaraju povoljnije uvjete za invazivne vrste komaraca koje mogu uzrokovati bolesti poput denge. Sve veći broj međunarodnih putovanja iz zemalja u kojima je prisutna denga također će povećati rizik od uvezenih slučajeva, a neizbježno i rizik od većeg izbijanja tog virusa na našem tlu', kazala je Andrea Ammon, direktorica ECDC-a.

Ističe i da su u područjima s najvećim rizikom od ključne važnosti osobne zaštitne mjere u kombinaciji s mjerama kontrole vektora, pravodobni nadzor, daljnja istraživanja, kao i aktivnosti podizanja svijesti.

Aedes albopictus, poznat kao prijenosnik virusa denge, čikungunja i zika, širi se sve dalje na sjever, istok i zapad Europe, a sada ima samoodržive populacije u 13 zemalja EU/EEA-e. Aedes aegypti, uzročnik žute groznice, denge, čikungunje i zika virusa, nedavno se pojavio i na Cipru. Njegov potencijal za naseljavanje u drugim dijelovima Europe je zabrinjavajući zbog značajne sposobnosti prijenosa patogena i njegove sklonosti da ugrize ljude. Komarac Culex pipiens, odgovoran za širenje virusa Zapadnog Nila, porijeklom je iz Europe i prisutan je diljem EU/EEA-e.

Općenito se očekuje da će klimatske promjene u velikoj mjeri utjecati na širenje bolesti koje prenose komarci u Europi, primjerice stvaranjem ekoloških uvjeta pogodnih za uspostavljanje i rast njihove populacije, upozoravaju iz ECDC-a.

Ove godine u Sevilli u Španjolskoj prijavljen je slučaj lokalno stečenog slučaja infekcije virusom Zapadnog Nila, s pojavom simptoma u ožujku. Iako je riječ o izoliranom slučaju, naglašava se da se prijenos virusa Zapadnog Nila može dogoditi i u ranijim mjesecima u godini, vjerojatno zbog odgovarajućih klimatskih uvjeta.