najnoviji trendovi

EU smanjio emisiju stakleničkih plinova, ali napredak je prespor

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2019 09:33
  • Objavljeno 04.11.2019 u 09:33
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: montaža: Neven Bučević/tportal

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2018. godine pale su za dva posto u odnosu na 2017., pokazuju službene preliminarne procjene, ali relativno spor napredak u primjeni obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciji prometa zabrinjava EU-ovu Agenciju za okoliš

Najnoviji trendovi i projekcije emisija koje je objavila Europska agencija za okoliš (EEA) govore da je EU ostvario dvopostotno smanjenje emisije stakleničkih plinova prošle godine, a od 1990. godine to smanjenje iznosi 23,2 posto.

To znači da je EU čvrsto na putu ispunjenja, pa i premašivanja cilja o 20-postotnom smanjenju stakleničkih emisija u 2020. u odnosu na 1990. godinu.

EEA, međutim, upozorava da treba ostvariti znatno veći napredak u postizanju cilja smanjenja za 40 posto do 2030. godine, za koji se čini da je preambiciozan za mnoge države članice. Trenutno se očekuje da će samo Grčka, Portugal i Švedska ostvariti svoje pojedinačne klimatske ciljeve do 2030. godine.

Agencija upozorava i na spor napredak u energetskoj učinkovitosti, dekarbonizaciji prometa i povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji energije, kao kombinaciji politika i aktivnosti koje bio trebale pridonijeti ostvarenju ciljeva za 2030. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!