sve na papiru

EU se budi: Kreće masovna proizvodnja streljiva i dronova

27.02.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Europska unija planira do 2035. godine čak polovicu nabave oružja i obrambenih sustava kupovati od zemalja članica EU-a da bi se smanjila ovisnost o trećim zemljama

Cilj je dio Europske obrambene industrijske strategije, a ona obuhvaća zajedničke investicije, mjere za osiguranje ključnih zaliha i promjene politike posudbi od Europske investicijske banke, piše Bloomberg.

Očekuje se da će Europska komisija uskoro predstaviti tu strategiju, još uvijek podložnu promjenama.

Ruska invazija na Ukrajinu otkrila je velika ograničenja europske industrije nakon desetljeća nedovoljnog ulaganja u obranu.

'Geopolitički razvoj upućuje na potrebu Europe da preuzme veću odgovornost za vlastitu sigurnost. EU mora postati jači akter u području sigurnosti i obrane, postajući tako i sposobniji pružatelj sigurnosti ne samo za vlastite građane, već i za dobrobit međunarodnog mira i sigurnosti', stoji u nacrtu strategije koju su novinari Bloomberga dobili na uvid.

Prijedlozi Europske obrambene industrijske strategije uključuju:

  • minimalnu propisanu razinu za nabavu obrambene opreme od dobavljača unutar EU-a
  • mehanizme osiguranja kojima bi se ključne zalihe mogle odmah povećati u slučaju nestašica ili kriza
  • povećanje financiranja obrambene industrije EU-a i uspostavu novih partnerskih odnosa u području obrane i sigurnosti
  • identifikaciju projekata na koje se treba fokusirati.
  • +26
Hrvatska vojska Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Prema nacrtu strategije, osim rata u Ukrajini, Unija i njezine članice suočavaju se sa širokim spektrom hibridnih prijetnji, uključujući kibernetičke napade, sabotaže i hakiranje kritične infrastrukture.

EU će morati imati sposobnost masovne proizvodnje streljiva i bespilotnih letjelica. Također mora zaštititi pristup pomorskim, zračnim i kibernetičkim domenama, ali i svemiru.

'Ovi napori će zahtijevati zajedničke investicije i zajedničku nabavu umjesto kupovine gotove opreme od trećih zemalja ako EU želi prijeći iz stanja hitnog odgovora u stanje spremnosti', stoji u nacrtu strategije kojom će upravljati novi odbor pri Europskoj komisiji. On bi bio nadležan i za nadzor lanaca opskrbe i proizvodnje.

EU također predlaže zajedničku protuzračnu i proturaketnu obranu te razvoj senzora koji će otkrivati prijetnje iz svemira.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO